Published On: lun, Sep 19th, 2011

Romanii nu sustin implicarea Bisericii in politica

Share This
Tags

In timp ce 73% din romani au incredere in Biserica, peste 80% dintre acestia nu vor ca preotii sa indrume enoriasi in privinta votarii. Studiul “Religie si comportament religios” arata ca peste 60% dintre enoriasi se roaga zilnic, 90% dintre acestia merg la Biserica doar la Sarbatorile importante pe cand 70% dintre ei ajuta Biserica cu bani si doar 13% cred ca aceasta ar trebui sa se implice in politica. Potrivit studiului doar 3% din romani sunt sustinatori ai conservatorismului religios si respecta proiectele desfasurate de Biserica, precum construirea Catedralei Mantuirii Neamului, finantarea bisericii din surse publice, predarea religiei in scoli sau sporirea influentei religiei asupra politicii.

In zilele noastre romanii si-au pierdut increderea si evita pe cat se poate politica apropriindu-se mai mult de partea religioasa. Cu toate ca au fost voci care sustineau implicarea Bisericii in politica, pana in momentul de fata aceasta a evitat o colaborare directa.

Echipa de sociologi care a realizat aceasta cercetare a fost compusa din Raluca Popescu, Mirel Palada si Claudiu Tufis, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros.

Datele au fost culese, in perioada 01 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants. Esantion principal: 1.204 persoane, reprezentativ pentru populatia tinta cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de incredere de 95%.

Comentarii

comentariu

About the Author

-