Published On: mie, Sep 28th, 2011

Romania poate fi prinsa in mareea falimentului Greciei

Share This
Tags

Falimentul Greciei, eveniment considerat iminent de o mare parte din analisti, dar mai ales de investitori, nu va lasa neatinsa Romania, principalele culoare de propagare a undelor de soc fiind cel financiar si cel comercial.

Socul falimentului va patrunde in Romania “pe culoarul financiar, prin bancile grecesti prezente pe piata locala, si pe cel comercial. De asemenea, va fi afectata pe termen scurt perceptia investitorilor asupra tarilor cu risc. Pe de alta parte, pe termen mediu aceasta perceptie s-ar putea imbunatati pentru ca prin falimentul Greciei s-ar inlatura un focar de riscuri majore”, apreciaza analistul economic Laurian Lungu. El considera ca statul elen a trecut deja pragul falimentului.

La randul lui, analistul economic Dragos Cabat considera ca Romania ar putea fi contaminata de falimentul Greciei prin intermediul bancilor grecesti. “Un risc ar veni din modificarea puternica a perceptiei investitorilor asupra riscurilor statelor mai vulnerabile”, spune Dragos Cabat. Analistul apreciaza insa ca Grecia este foarte departe de faliment.

Liderii europeni incearca sa dea asigurari ca statul elen nu va intra in faliment, eveniment care ar putea avea efecte mult mai distrugatoare asupra economiilor decat prabusirea bancii Lehman Brothers.

Ministrul elen al finantelor Evangelos Venizelos a declarat ca Grecia va obtine in luna octombrie urmatoarea transa, de 8 miliarde euro, din finantarea externa de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International si va evita astfel falimentul. Oficialul a aratat ca parlamentul va aproba masurile de austeritate cerute de creditorii internationali pana la sfarsitul lunii octombrie.

Japonia a anuntat, de asemenea, ca ar putea participa la salvarea economiei Greciei pentru a calma pietele internationale de capital si a ajuta economia nipona grav afectata de problemele zonei euro, cu conditia ca guvernele europene sa ia masuri coerente de rezolvare a crizei datoriilor. Japonezii ar urma sa emita obligatiuni si sa foloseasca sumele obtinute pentru a achizitiona datorii ale statelor europene aflate in dificultate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-