Published On: lun, Sep 26th, 2011

Regele Mihai si secta PDL

Share This
Tags

In ultimele zile, am asistat la un spectacol cinic, al celor de la PDL, pe tema invitarii fostului rege al Romaniei in plenul Legislativului, cu ocazia implinirii venerabilei varste de 90 de ani.

Unul dintre copresedintii USL a vorbit, la un moment dat, despre faptul ca PDL nu mai reprezinta un partid, ci o secta. Abordarea este corecta. „Secta” este, intr-adevar, conceptul care defineste cel mai bine ceea ce a ajuns astazi PDL.

O secta se caracterizeaza, fundamental, nu doar prin fanatism, ci si printr-un anumit mod de aborda istoria si viitorul. Istoria, prin rescriere. Viitorul, prin descrieri pur si simplu la limita dementei.

Ma voi rezuma aici doar la partea de istorie. Ce a facut PDL in aceste zile? A incercat sa rescrie istoria. Opozitia lor la o propunere de normalitate a inseamnat exact acest lucru: istoria oficiala a PDL nu concepe ca a existat ceva inaintea lor, ca timpul nu incepe cu Traian Basescu. Nu uitati formula: Suntem urmasii lui Traian, ai lui Traian Basescu.

In conceptia PDL, regalitatea a fost ceva nociv pentru Romania, iar fostii presedinti ai Romaniei democratice sunt vinovati, impreuna cu guvernele din acele perioade de tot ce este rau in tara si, eventual, doar Nicolae Ceausescu „ar fi putut fi un bun presedinte”.

Eu inteleg atitudinea PDL. Ei trebuie sa accepte rescrierea istoriei, pentru ca insusi seful sectei a decis asta, iar orice abatere de la „calea cea dreapta” se poate lasa cu pedepse dure.

Acesti oameni au deja nu doar istoria lor, dar si religia lor, pentru ca doar fata de Dumnezeu se mai raporteaza lumea pe principiul „crede si nu cerceta” asa cum fac cei din PDL cu Traian Basescu. Ma uit cu groaza si la tinerii care vin acum sa slujeasca acelasi zeu. Fanatismul este inzecit, orice forma de toleranta fiind absenta din discursul lor. Ma intreb oare ce a vrut sa spuna unul dintre acesti tineri atunci cand a scris ca venirea USL la putere trebuie oprita „cu orice mijloace”? O astfel de formula, venita din partea unui tanar intelectual, ma ingrozeste, pentru ca ea arata ca democratia este un proces reversibil.

Eu nu sunt monarhist si nici partidul pe care il reprezint nu sustine monarhia. Cu toate acestea, PSD a reusit sa treaca peste propriile temeri politice si sa initieze reconcilierea in interes national cu o parte a istoriei Romaniei – Casa Regala. Am facut-o si eu, alaturi de presedintele Iliescu, in 2001, cand am creat o colaborare stransa cu Casa Regala pentru aderarea la NATO. Am facut mai multi pasi prin care am incercat sa oferim respectul cuvenit fostului monarh, intelegand rolul acestuia in istoria Romaniei si potentialul sau simbolic si valoric pentru viitoarele generatii. Nu este suficient sa vrei sa schimbi lucrurile – trebuie sa stii si sa conservi valori, sa promovezi punti peste generatii si sa scoti in evidenta lucrurile bune din istorie. La fel am procedat, ca ministru de externe, aducandu-l in tara pe Nicolae Titulescu sau, ca premier, aducandu-l in tara pe dusmanul sau de moarte, Carol al II-lea. O tara e puternica atunci cand este ancorata solid in istorie, prin radacini numeroase. De aceea ii cautam inca prin lume pe “fiii risipitori”, pe cei care au marcat cultura mondiala pornind din Romania. }i ma bucur ca, acum, PSD s-a raliat demersului liberalilor de a invita regele in plenul Parlamentului. }i mi-a placut lectia de eleganta pe care Teodor Paleologu a tinut-o colegilor sai. Si nu mi-a placut deloc ducerea in derizoriu a dezbaterii de catre secretarul general al PDL, Ioan Oltean, care ne avertiza ca daca acordam acest tratament “Regelui” Mihai, va trebui sa facem acelasi lucru si cu “Regele” Cioaba!

Pare ca PDL este convins ca istoria Romaniei incepe in 2005, odata cu inscaunarea lui Basescu iar comportamentul lor – al celor mai multi membri – pare al unor persoane carora li s- a spalat creierul. Este exagerat ce scriu acum dar imi aduc aminte de felul in care, in urma cu cateva decenii, membrii unor secte isi urmau, fara discernamant, un guru dezechilibrat care ii indemna la actiuni iresponsabile.

Comentarii

comentariu

About the Author

-