Published On: mar, Sep 27th, 2011

Privatizarea Roman SA – Brasov. Fise pentru DNA

Share This
Tags

DNA se pregateste de alegeri. Ia sa mai rasfoim putin hartiile din sertare, poate mai gasim ceva… In ce perioada? Evident perioada 2001-2004. –

Pentru ca unul din subiectele care au intrat, din nou, in atentia DNA este privatizarea societatii Roman din Brasov, as vrea sa ajut aceasta cercetare si sa prezint cateva detalii – evident cunoscute inca din acea perioada:

S.C. ROMAN-SA Brasov a fost cuprinsa in lista celor 64 societati comerciale cuprinse in portofoliul de societati comerciale mari si foarte mari, convenit de Guvernul Romaniei cu Banca Mondiala si Fondul Monetar International, prin intermediul reprezentantului sau oficial, negociatorul -sef Traian BASESCU, numit oficial in aceasta functie prin HG 374/1998.

-Scopul declarat al realizarii acestor privatizari accelerate, printre care s-a aflat si ROMAN-SA Brasov, cu ajutorul bancilor internationale de investitii selectate prin acest Program de Ajustare Structurala a Sectorului Privat (mai cunoscut sub numele de PSAL) era de transformare a economiei Romaniei intr-una preponderent privata si atingerea tintelor de aderare la UE, in speta de transformare a economiei intr-una functionala de piata, care sa faca fata presiunilor concurentiale din interiorul UE dupa momentul  accederii Romaniei la aceasta structura statala.

-ROMAN-SA Brasov a fost cuprinsa in lista de societati ce urmau sa fie supuse restructurarii si apoi privatizarii, daca urma sa fie cazul, sau LICHIDARII totale sau partiale, in functie de recomandarile consultantilor angajati, daca nu se identificau oportunitati de privatizare. Acest grup de societati comerciale era format din CLUJANA-SA Cluj-Napoca, IUG-SA Craiova, NITRAMONIA- SA Fagaras, ROMAN-SA Brasov, SIDERURGICA-SA Hunedoara.

- Consultantul care a castigat licitatia pentru ROMAN-SA Brasov a fost ROLAND BERGER & Partner.

-Strategia de restructurare/ privatizare/ lichidare, elaboratea de consultantul ROLAND BERGER & Partner, in cadrul Programului PSAL, a fost avizata de atat FPS cat si de APAPS si aprobata de Guvernul Romaniei prin HG nr. 1031 din 06.11.2000, inainte de alegerile parlamentare si de formarea noului guvern. Aceasta prevedea “filializarea” societatii, cu separarea principalelor unitati de afaceri viabile si vanzarea de active. Era prevazuta si posibilitatea vanzarii actiunilor societatii in structura existenta catre un investitor strategic.

- Conducerea societatii a propus filializarea in doua etape, astfel incat impactul psihologic si social al dezintegrarii pe module a S.C. ROMAN S.A. sa nu fie major. Opozitia continua a sindicatelor fata de orice actiune de restructurare si atitudinea defensiva a conducerii S.C. ROMAN S.A. fata de pozitia sindicatelor a facut ca deteriorarea situatiei economico-financiare a societatii sa se accentueze.

- In urma procesului complex de analiza a variantelor de restructurare posibile a reiesit utilitatea crearii a 10 entitati profitabile, care sa isi poata desfasura activitatea independent si care sa aiba ca actionar unic pe ROMAN-SA, producatorul si integratorul de camioane. Aceste unitati productive urmau sa fie lansate la privatizare separat, de catre ROMAN- SA, actionarul acestora.

- In anul 2003, s-a constatat ca un numar de societati comerciale cu capital majoritar de stat au intampinat dificultati in achitarea facturilor curente la furnizorii de utilityati, datorate in principal lipsei de lichiditati si generata de lipsa unor comenzi ferme pentru fabricatie. Avand in vedere faptul ca o parte din aceste societati erau cuprinse in lista societatilor comerciale care aplicau programe de restructurari colective, suprapus peste faptul ca se acumulase pe parcursul anilor un volum mare de datorii “istorice”, atat la furnizorii de utilitati cat si la bugetul consolidat al statului, pentru a putea creste atractivitatea la privatizare era necesara o sustinere financiara pentru plata datoriilor la furnizorii de utilitati. Datorita situatiei financiare dificile, in care cateva societati comerciale ajunsesera mari generatoare de pierderi, practic, ele nu isi mai puteau sustine activitatea/ cheltuielile/ consumurile din venituri iar datoriile crescusera la valori imposibil de sustinut, la care se adaugau majorarile si penalitatile legale de intarziere. Nesustenabilitatea se referea la faptul ca ele nu isi puteau sustine valoarea currenta de plata agreata cu Ministerul Industriilor si cu Fondul Monetar International pentru a nu translata pierderile si pe alte paliere ale economiei nationale, respectiv valoarea afferenta consumului curent +2%. Astfel, conform prevederilor legale si instructiunilor primite, furnizorii de utilitati erau nevoiti sa le intrerupa frecvent alimentarile cu resurse energetice.

- In acest sens, s-a emis OUG 65/2003, in care se prevedea ca APAPS sa acorde credit pentru plata furnizorilor de energie electrica si gaze naturale aferent consumurilor lunilor ianuarie – iunie 2003. Caracterul de urgenta al acestui act normativ a fost determinat de necesitatea urgentarii procesului de restructurare si reorganizare a societatilor comerciale cu capital majoritar de stat, precum si de finalizarea procesului de privatizare a acestor societati, in conformitate cu acordurile pe care Guvernul Romaniei le semnase cu organismele financiare internationale.

- Pentru a crea baza legala acordarii acestor imprumuturi de catre APAPS, s-a prevazut modificarea art.10 alin.(4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.8/2003 cu modificarile ulterioare, prin nominalizarea ARO S.A. Campulung, alaturi de ROMAN S.A. Brasov, TRACTORUL S.A. Brasov si SIDERURGICA S.A. Hunedoara ca beneficiari-tinta ai OUG 65/2003.

- Aceasta exceptie se putea produce numai pana la momentul privatizarii, moment agreat cu Fondul Monetar International ca fiind cel mai tarziu 28.08.2003. In caz contrar, APAPS urma sa introducea societatea neprivatizata in LICHIDARE. Aceasta conditie era cuprinsa in Scrisoarea Suplimentara la Memorandumul de Intentii pentru Acordul Stand- By, semnata de Guvern cu Fondul Monetar International, la momentul agreerii acestor conditii.

- In perioada lansarii la privatizare a celor 10 filiale create in urma programului de restructurare derulat, s-au primit scrisori de intentie pentru preluarea ROMAN-SA. Existand investitori interesati, APAPS a lansat la privatizare ROMAN-SA in data de 24 iulie 2003, sub conditia de precalificare ca investitorii interesati sa isi asume transformarea ROMAN- SA in parc industrial.

- Singura oferta primita a fost din partea PESAKA ASTANA (M) Sdn.Bdh. din Malaysia.

- Printre clauzele contractuale stipulate, investitorul si-a luat si obligatia de a infiinta societatea-administrator a parcului industrial, participand la structura de capital social a acesteia intr-o proportie de 2-10%. Elementele esentiale ale structurii de functionare a parcului industrial urmau a fi supuse Guvernului spre aprobare.

- Deoarece in fapt PESAKA ASTANA urma sa opereze pe o foarte mica suprafata din ROMAN- SA (3 active dintr-un total de 50) si ca trebuia sa participe activ, operational si financiar la formarea structurii de capital a societatii- administrator, a fost acceptata o suma foarte mica la plata actiunilor achizitionate, care vor fi fost transferate de fapt, conform prevederilor contractuale, catre parcul industrial.

-Datorita situatiei foarte dificile, s-au negociat facilitati care urmau sa se acorde prin lege speciala, respectiv prin ordonanta de urgenta: stergerea datoriilor catre buget pana la data transferului de proprietate, inclusiv a majorarilor de intarziere si a penalitatior, transformarea datoriilor catre furnizorii de utilitati in actiuni si vinderea acestora, astfel incat presiunea datoriilor sa scada, noua societate sa devina solvabila si sa se creeze astfel un efect macroeconomic pozitiv.

Comentarii

comentariu

About the Author

-