Published On: lun, Sep 12th, 2011

Prima zi de scoala

Share This
Tags

”Cand statul nu plateste profesorii, copiii sunt cei care vor plati” (Guy Bedos). Nu este un citat celebru. Este afirmatia unui actor mai degraba cunoscut în Franta, dar un om de stanga care a înteles foarte bine cum trebuie vazuta problema învatamantului.

Ieri comemorare, astazi sarbatoare, oare? Acesta este gandul cu care m-am trezit astazi dimineata, in prima zi a noului an scolar. }tiu ca poate acest gand este o exagerare, dar el nu face decat sa redea preocuparea si teama deosebita pe care mi-o genereaza ceea ce se intampla in ultimii ani in Educatie.

Pentru prima oara, m-am gandit ca astazi intra in scolile romanesti o generatie care nu isi poate aminti altceva in legatura cu invatamantul, decat ceea ce s-a intamplat in ultimii ani. Adica, sa vada ca scoala este “optionala”, ca succesul nu are nicio legatura cu gradul de educatie, ca profesorii sunt o categorie pe care o poti dispretui si batjocorii in acord cu unii dintre ”cei mari”, fara sa fie cineva care sa te traga de maneca. Sper din toata inima ca acesti copii au primit acasa exemplele pe care nu le-au putut da ”cei mari”.

in doi ani de zile, educatia romaneasca a avut parte de propria tragedie. Salarii taiate, profesori prezentanti ca ”dusmani ai poporului”, rezultate dezastruoase. Adica, am avut parte de tot tacamul pentru a decreta propriul nostru ”doliu national”. Nicaieri in lume o putere politica nu s-a gandit sa inceapa un razboi cu o categorie sociala fara de care un stat ar intra pe termen mediu in colaps. Nicaieri intr-un stat democrat, intr-o tara care nu isi propune sa creeze ”omul nou”.

Nu vreau sa fiu pesimist. Mai mult, imi pun speranta in elevi ca vor intelege ceea ce trebuie sa inteleaga legat de propria educatie: importantta acesteia, importanta de a avea acces la Educatie si profesori care sa se gandeasca la ei, nu la ce le pun pe masa propriilor copii. Daca nu vor intelege asta, peste ani si ei pot fi victimele unui sistem compromis in mod deliberat de un grup de indivizi iresponsabili.

Ne place sau nu, elevii de astazi sunt cei care, prin ceea ce vor face peste ani, vor decide viitorul pentru o generatie sau pentru generatii ulterioare lor. Astazi, noi, cei din generatia copiilor si bunicilor lor le decidem viitorul. Macar la acest lucru ar trebui sa ne gandim atunci cand se iau deciziile care se iau si fata de care eu, recunosc, nu le inteleg si nu le voi putea intelege vreodata, pentru ca arata nepasare fata de viitorul acestor copii.

Urez succes tuturor celor care incep astazi un nou an scolar si mult curaj celor care intra pentru prima data pe usa salilor de clasa. Nu ratati acesti ani, pentru ca ei nu se mai intorc! Alegeti-va modelele cu grija, ascultati de profesori, iar daca credeti ca acestia gresesc argumentati, invatati pentru a fi puternici, nu pentru ca asa va cer parintii sau pentru ca va este frica de note. }coala nu este un loc unde acumulati cunostinte, ci locul in care va creati caracterul. inca odata, succces!

ADRIAN NASTASE

Comentarii

comentariu

About the Author

-