Published On: lun, Sep 19th, 2011

Ponta: Basescu si Igas sa-si asume neintrarea in Schengen

Share This
Tags

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat  dupa sedinta BPN ca daca decizia privind Schengen a Consiliului JAI va fi una negativa, formatiunea sa asteapta de la presedintele Traian Basescu si de la ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, sa isi asume acest lucru.

“Romania ar trebui si ar fi in interesul romanilor sa intre in Spatiul Schenghen. Daca decizia Consiliului JAI e negativa, asteptam de la Traian Basescu, cel care s-a angajat direct si de la ministrul Igas sa-si asume aceasta raspundere si sa vedem de ce lupta impotriva coruptiei din vami, din Garda Financiara, din Administratia Financiara, pornita in aceasta primavara cu multe spectacole intersante, s-a oprit la Sorin Blejnar, la sefii celor arestati, iar consecinta e platita de toti romanii prin neintrarea in Schengen”, a spus Ponta.

Ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat luni ca Romania isi va apara pana la sfarsit sansele de aderare la Schengen, considerand ca este nedreptatita in momentul de fata si nu poate sa fie de acord sa nu adere in 2011.

La Consiliul JAI din 22 septembrie se va lua in discutie proiectul de Decizie privind aplicarea integrala a prevederilor acquis-ului Schengen in Republica Bulgaria si Romania.

Olanda a anuntat vineri ca se va opune in continuare aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen. “S-a decis in Guvern ca vom continua sa ne opunem intrarii Romaniei si Bulgariei”, a declarat pentru AFP Elaine de Boer, purtatoarea de cuvant a ministrului olandez al Imigratiei, Gerd Leers. “Nu vom aproba nici macar intrarea partiala”, a adaugat purtatoarea de cuvant

O reuniune a ministrilor de Interne ai Uniunii Europene este prevazuta joi, la Bruxelles, in cursul careia urmeaza sa fie discutat un proiect de compromis care reia optiunea evocata in primavara privind integrarea in doua etape a Romaniei si Bulgariei. Acest dispozitiv este menit sa ofere asigurari unor tari ca Olanda, Franta, Germania sau Austria, foarte reticente in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei.

Franta, Germania si Olanda s-au opus in primavara integrarii celor doua tari in spatiul Schengen, cerand consolidarea luptei impotriva coruptiei.

Sofia si Bucurestiul vor sa adere la Schengen inainte de sfarsitul anului, insa acordul tuturor statelor membre este necesar pentru integrarea altor tari.

Comentarii

comentariu

About the Author

-