Published On: joi, Sep 29th, 2011

PIB-ul se va reduce drastic, din cauza secetei, contrar anticiparilor lui Boc

Share This
Tags

Daca in acest an cresterea economica se afla in zona erorii statistice, prognozele sunt din ce in ce mai pesimiste pentru 2012. Emil Boc anticipa, in urma cu o luna de zile, ca vom avea o cresterea a PIB de 3,5 procente in anul viitor. Presedintele Traian Basescu a coborat orizontul de asteptare la doar 1,5 %, in urma cu o saptamana, iar specialistii se tem ca anul agricol viitor va fi compromis daca seceta continua si dupa 1 octombrie. Inca doua saptamani fara ploaie vor afecta atat recolta de porumb din acest an, cat si lucrarile agricole pentru 2012. Seceta ar putea afecta PIB cu 0,6-1 la suta, ceea ce ar putea duce la al patrulea an dezastruos pentru economia romaneasca.

In perioadele in care conditiile climaterice au fost proaste, s-au inregistrat scaderi ale productiei agricole de 10% pana la 13% fata de anii cu conditii favorabile. Daca seceta se prelungeste, dupa cel mai rau scenariu posibil, scaderea de productie agricola de anul viitor ar putea fi de 20%.  Tinand cont de ponderea agriculturii in PIB, in 2010 (6%), rezulta ca impactul conditiilor climatice din acest an asupra productiei anului viitor s-ar traduce intr-o scadere de 0,6% pana la 1,2% a PIB , in anul 2012.

Din nefericire, daca nu ploua in cateva zile (si inca in mod semnificativ), productia agricola a anului viitor este serios amenintata (ca sa nu mai spunem ca absenta ploilor in ultimele saptamani poate compromite in parte si recolta de porumb de anul acesta).

Putem face o estimare a impactului pe care l-ar putea avea aceasta situatie asupra cresterii economice a anului viitor. In ultimii 10 ani, ponderea agriculturii in formarea Produsului Intern Brut a scazut (de la peste 10% in deceniul trecut), ajungand la doar 6,7% in 2008, ultimul an in care Romania a  mai avut crestere economica. Dupa aceasta data, pe langa scaderea ponderii agriculturii (fenomen normal, dar care ar trebui sa se manifeste pe fondul unei cresteri generale in toate sectoarele economiei nationale, insa cu o dinamica mai mare in industrie, constructii si servicii, ceea ce ar conduce la diminuarea agriculturii, tinzand catre ponderi de 2-4%, cat reprezinta agricultura in economiile statelor dezvoltate), a aparut si scaderea suplimentara datorata conditiilor (economice, financiare, fiscale etc.) improprii in care se zbate agricultura romaneasca, ceea ce a generat in numai doi ani o scadere a ponderii agriculturii in Produsul Intern Brut de aproape 11% (6% din PIB in 2010, fata de 6,7% din PIB in 2008, potrivit datelor oficiale prezentate de Institutul National pentru Statistica), asta in conditiile in care Produsul Intern Brut insusi a scazut in aceasta perioada cu 10% (2010/2008, dupa aceleasi date oficiale). De altfel, evolutia nefavorabila a agriculturii in anii guvernarii Boc este demonstrata si de faptul ca valoarea cu care a contribuit ea la PIB in anul 2010 (30.728,6 milioane de lei in preturi curente) este mai mica decat valoarea contributiei agriculturii la PIB in anul 2008-34.403,9 milioane de lei preturi curente), ceea ce spune multe (in preturi comparabile, deci care ar tine cont de devalorizare, diminuarea ar fi cu mult mai drastica). Oricum, diminuarea este, in termeni comparabili, de circa doua ori mai mare decat scaderea de PIB din aceasta perioada. Daca fenomenul scaderii ponderii ramurii in PIB este normal si ar marca evolutia Romaniei catre modelul economic al tarilor dezvoltate, el ar trebui sa se manifeste intr-o economie in dinamica accentuata, in care dinamica agriculturii sa fie mai mica, dar pozitiva. (Prin urmare, valoarea adaugata in agricultura ar trebui sa creasca chiar in preturi comparabile si, cu atat mai mult, in preturi curente).

La ce trebuie sa ne asteptam in anul urmator? Comparand cu anii din deceniul precedent in care s-au manifestat fluctuatii sensibile ale productiei agricole, din cauza regimului climatic si pluvial diferit (perioada 2000-2004, in care am avut atat ani buni, cat si ani secetosi), constatam ca, in perioada cu care spuneam ca facem comparatia, conditiile climaterice au condus la scaderi ale productiei agricole de 10% pana la 13% fata de anii anteriori cu conditii climatice favorabile. Date fiind conditiile severe din acest an, scaderea de productie agricola anul viitor ar putea fi de pana la 20%. Prin urmare, ne putem astepta la pierderi de 10% pana la  20% in agricultura. |inand cont si de ponderea agriculturii in PIB in 2010 (6%), resulta ca impactul conditiilor climatice din acest an asupra productiei anului viitor, materializat in Produsul Intern Brut s-ar traduce intr-o scadere de crestere economica de 0,6% pana la 1,2% in anul 2012. Ceea ce nu este catusi de putin imbucurator, daca avem in vedere faptul ca, oricum, prognozele de crestere de anul viitor pentru Romania au fost reduse drastic (cu pana la peste 30% fata de cele initiale), atat de organismele internationale, cat si de Comisia Nationala de Prognoza.

Trebuie facuta precizarea ca acesta nu va fi singurul impact nefavorabil asupra economiei Romaniei si asupra indicatorilor macroeconomici. Scaderea productiei agricole (care, oricum, dupa 1989 nu mai asigura nici macar consumul intern) va genera o crestere a importurilor de agricultura si industrie alimentara, peste nivelurile si ponderile din anii anteriori. {n anul 2010, aceste importuri au reprezentat 4.555,2 milioane de euro, sau 9,7% din totalul importurilor romanesti  din acel an (46.816,6 milioane de euro). Cum chiar si in anul 2010, deficitul de cont curent al balantei comerciale externe (diferenta dintre volumul importurilor si cel al exporturilor) numai pe domeniul agriculturii si industriei alimentare a fost de 1.192,7 milioane de euro (reprezentand 14% din deficitul total), ne putem astepta si in aceasta privinta la o situatie inca si mai proasta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-