Published On: mie, Sep 28th, 2011

Pana in 2013 nu apar modificari in privinta taxei auto

Share This
Tags

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat in cadrul unei dezbateri organizate la MAE, ca pana in 2013 se va aplica taxa de prima inmatriculare care exista in prezent. “In ceea ce priveste Cartea verde, sunt mai multe aspecte, pentru ca sunt mai multe tari in UE care aplica acest sistem. Va trebui sa avem discutii si cu cei implicati cu RAR, cu cei care trebuie sa se implice. Ceea ce pot sa spun sigur e ca pana in 2013 nu va fi un alt sistem, va fi taxa prima inmatriculare care exista acum”, a spus Borbely.

El a adaugat ca spera ca Parlamentul sa adopte cat mai repede modificarile la taxa auto, care prevede o reducere de 25% a taxei platita de cumparator la prima vanzare, pentru toate autovehiculele inmatriculate dupa 1 ianuarie 2007. “In legatura cu taxa auto, sa fie foarte clar: noi vom aplica deocamdata aceasta taxa auto care a existat si pana acum cu modificarile pe care le-am propus in lege. Eu sper ca Senatul si Camera Deputatilor sa adopte cat mai repede aceasta lege, care inseamna 25% reducere la taxa auto si, la prima vanzare a autovehiculelor inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, va trebui sa fie platita de catre cumparator aceasta taxa”, a spus Borbely.

Borbely declara, la inceputul lunii septembrie, in judetul Arges, ca intentioneaza ca de la jumatatea anului viitor sau inceputul anului 2013 sa elimine taxa auto de prima inmatriculare, urmand ca autovehiculele sa aiba o carte verde care sa certifice gradul de poluare.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor, care prevede reducerea taxei cu pana la 25%, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa, la schimbarea proprietarului. Conform proiectului, daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi contribuabilii pot sa solicite restituirea diferentei de bani.

Taxa de poluare va fi platita o singura data pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.

Taxa va fi calculata pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-