Published On: mie, Sep 14th, 2011

Nu va atingeti de alegeri!

Share This
Tags

Marele filosof politic liberal John Stuart Mill a contestat rezultatul alegerilor pierdute contra unui  adversar  capabil sa cheltuiasca mai mult si care deci a fost ales. Stiu cum s-a solutionat plangerea lui Mill, dat fiind ca am pe masa mea de lucru rezolvarile, in rezumat, la toate contestatiile electorale depuse in Anglia incepand cu anul 1832 sau pe acolo (cumparate dintr-un anticariat) pret de vreo 80 de ani, pentru ca dupa aceea au disparut, ca nimeni nu a mai fraudat alegerile.

Ce nu stiu, in schimb, e care a fost raspunsul lui Ilie Botos si al Parchetului din Romania la plangerea mea formulata circa 150 de ani mai tarziu, privitor la unele fraude in alegerile din 2004. Tot asa, nu stiu de unde sa iau rezolvarile contestatiilor din anul 2010 – scandal legat de o posibila frauda electorala implicand ambasada romana din Paris, sau din oricare alt an. Pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, unde ar fi locul firesc, nici vorba de asa ceva, cuvantul contestatii nici nu exista, iti vine sa crezi ca alegerile sunt o dulce telenovela cu al carei final toata lumea e de acord ca e just si meritat.

La alegerile din 2004 m-ati vazut la televizor dezlipind in direct timbrul de pe buletin, iar Mircea Kivu a publicat o asociatie statistica semnificativa intre numarul de votanti pentru PSD pe circumscriptie si numarul de votanti flotanti (energic dezmintita in blogosfera de Sebastian Lazaroiu, care lucra pe atunci pentru tabara opusa si sustinea energic, desigur, ca nu a fost nicio frauda). La parlamentarele din 2009 nu au fost discutii mari, desi a castigat PDL, aflat in opozitie – cinste liberalilor care au organizat acele alegeri. In schimb, s-au desfasurat pe sistemul de vot uninominal nou-introdus, care a determinat redesenari de circumscriptii in general favorabile celor care le-au desenat. Toate aceste alegeri au fost insotite de scandaluri si contestatii.

Or, nu am auzit pe nimeni sa fie preocupat ca dupa douazeci de ani de alegeri nu s-a rezolvat niciodata favorabil vreo contestatie, iar rezultatele nu sunt nici macar facute publice. In schimb, proiectele de reforma electorala abunda la tot pasul.

Cu toate astea, Romania are cel mai prost scor la proces electoral atribuit de Freedom House (din tarile membre UE) nu din pricina sistemului electoral, fiecare tara avand aranjamentele sale. Cand ma mai ocupam de rapoarte Freedom House, m-am agitat sa trag in jos scorul Bulgariei ca sa fie dreptate. Vezi insa ca nu e simplu: alegerile din Bulgaria sunt mai curate si mai reprezentative decat ale noastre pentru ca de doua ori in ultimii zece ani au castigat partide din afara sistemului care nu aveau nici macar reprezentanti in administratia locala. Asta e dovada unui sistem politic deschis, in care alegerile functioneaza corect. Orice partid care vrea sa faca ceva pentru imbunatatirea procesului electoral in Romania ar trebui deci sa se preocupe cu prioritate nu de sistemul electoral, de forma circumscriptiilor sau de data alegerilor, ci doar de egalitatea sanselor, cresterea credibilitatii si scaderea contestarii lor. Un sondaj halucinant acum doi ani arata ca o majoritate de romani crede ca alegerile nu sunt oneste: asta ar trebui indreptat.

Desigur insa ca asta nu preocupa pe nimeni, cartile de alegator le putem pune in vitrina, autoritatea electorala nu stie ce sa posteze pe website ca sa ii creasca traficul aflat la zero, in schimb ploua cu propuneri noi, peste schimbarile, deja inutile, din ultimii ani. Avem uninominal, care a produs previzibil institutionalizarea traseismului politic, care are acum un partid completand majoritatea guvernamentala. Alegem sefii de consilii judetene direct, ceea ce nu corespunde cu puterile lor administrative, iar primarilor le-am luat un tur, ca sa poata fi alesi si cu zece la suta din electorat. Toate astea sunt reforme recente, al caror scop nu a fost niciodata clar, asa ca nu e nici o mirare ca nu a fost atins. Macar de ne-am opri aici, dar vad ca continuam. Exista propuneri noi: uninominal fara redistribuire, precum sistemul pe care Anglia vrea sa-l abandoneze, comasarea electorala a judetelor in regiuni si a alegerilor locale cu cele parlamentare, plus votul prin corespondenta pentru rezidentii straini (in schimb, noi, bucurestenii, daca ne nimerim la Sinaia, nu avem dreptul sa votam). Nu doar ca noile propuneri sunt la fel de  redundante ca si vechile modificari, dar, promovate cu atat de putin timp inainte de alegeri, fara niciun studiu care sa arate la ce servesc si fara a cere opinia vreunui organism specializat, ele nu fac decat sa duca pe culmi practica malpraxisului electoral.

Malpraxisul electoral poate fi definit ca manipularea rezultatelor electorale pentru profitul personal sau partisan in detrimentul interesului public. Manipularea regulilor electorale si a altor aranjamente administrative pentru un avantaj electoral creeaza prima categorie de probleme. A doua e data de manipularea votantilor prin influente necuvenite: cumpararea votului, intimidare, dezinformare, etc. Abia in al treilea rand vine implementarea frauduloasa a procedurilor electorale, adica frauda propriu-zisa. La astea se adauga malpraxisul post-electoral, dat fiind ca nu doar votantii, ci si alesii considera ca votul e un capital personal care poate fi tranzactionat pe piata pentru profit propriu, indiferent de mandat. Dupa parerea mea, sunt doua motive pentru care malpraxisul electoral a crescut enorm la noi: unul este diferenta mica intre cele doua blocuri politice la ultimele randuri de alegeri, ceea ce a crescut importanta fiecarui vot, deci capitalul atat al votantilor, cat si al alesilor, creand o piata infloritoare de tranzactii necuvenite, si doi, enorma dezamagire fata de politica si indiferenta fata de rezultat, ceea ce scade consecintele percepute ale acestor vanzari. In 1996 era greu sa cumperi vreun vot, ca tuturor ne pasa cum se termina alegerile. Azi, majoritatea votantilor deja nu au votat ultimele doua dati, daca nu chiar trei, pentru ca se considera destul de just ca nu se schimba nimic indiferent de rezultatul alegerilor.

Astea sunt problemele de fond ale democratiei romanesti, iar ele nu pot fi rezolvate de nicio reforma electorala propusa la ora asta. Dimpotriva. Votul uninominal intr-un singur tur de scrutin ar reduce reprezentativitatea: multi oameni, in frunte cu John Stuart Mill, au dus o lupta istorica pentru a institui principiul mult mai echitabil al proportionalitatii, iar contra celebrei liste inchise de partid puteam lupta mult mai simplu, inlocuind-o cu una deschisa. Votul prin corespondenta, pe langa nedreptatea pe care o face celor care se deplaseaza in alta circumscriptie in tara (si care sufera consecintele alegerii lor, spre deosebire de votantii din strainatate), deschide enorme posibilitati de frauda. Schimbarea datei alegerilor, cu un an inainte fata de cand erau programate, este o forma de manipulare grosolana pe care orice observator al OSCE ar critica-o la o tara straina. Daca nu ma credeti pe mine, ca poate sunt o impostoare care a pacalit statul german sa imi acrediteze o catedra de democratie, aveti de unde alege sa consultati pe altii. Trimiteti un memorandum la ODIHR sau la Consiliul Europei, la Fundatia pentru Sisteme Electorale (IFES) sau la International IDEA cu ideile voastre de reforma si data alegerilor, precizand, cum scrie in International Handbook for Electoral Design, ce anume vreti sa realizati cu ele si asteptati de acolo o parere, pe care puneti-o in dezbatere publica. Daca nu faceti asta, si dati iarasi legi electorale fara consultare publica si in dispretul bunelor practici internationale, devine clar pentru toata lumea ca asemenea propuneri sunt, de fapt, doar manipulari menite sa va aduca avantaje la care voturile nu va indreptatesc.

Cu un an inainte de alegeri nu se schimba date, dimensiuni de circumscriptii si nici un fel de reguli ale jocului, mai ales prin ordonanta de urgenta sau asumarea raspunderii. Ocupati-va de sloganuri si promisiuni, de calitatea candidatilor vostri, faceti noul partid pentru majoritatea prezidentiala sau ce mai vreti, ca or mai fi fraieri gata sa mai inghita o data galusca reciclata. Dar alegerile, lasati-le in pace.

Alina Mungiu Pippidi

Comentarii

comentariu

About the Author

-