Published On: lun, Sep 5th, 2011

Nu e frumos cum va purtati, domnisoara presedinte!

Share This
Tags

Am sustinut intotdeauna o mai larga implicare a femeilor in politica. Am socotit ca prezenta lor poate imbunatati calitatea clasei politice, pornind chiar de la faptul ca femeile sunt mai sensibile fata de suferinta, mai putin inclinate catre cruzimi de limbaj, mai loiale, mai rezervate fata de excesele de orice fel. Cele mai mari sustinatoare ale prezentei femeilor in politica trebuie sa fie femeile insele. Anume cele care activeaza deja, mai ales in pozitii vizibile, trebuie sa constituie un model si un stimulent pentru cele care ezita inca sa paseasca in arena publica.

Am lecturat extrasele de presa din expunerea domnisoarei Roberta Anastase la Scoala de vara a tinerilor pedisti. Domnisoara respectiva, altminteri presedinte a Camerei Deputatilor, a ales sa foloseasca, pentru a portretiza pe liderii opozitiei, un limbaj incalificabil. Sau daca e, totusi, sa-i dam o calificare, atunci sa spunem ca a folosit un limbaj (ne)demn doar de presedintele tarii. Dar, daca presedintele are scuza ca asa e el si de vina suntem doar noi, care n-am observat la timp, in ce o priveste pe domnisoara cu un nume atat de frumos: Roberta Alma, ea nu poate sa se justifice in acest fel. Nu stiu daca in fata tinerilor PD esti cu atat mai convingator cu cat jignesti si ridiculizezi mai abitir pe liderii opozitiei, ar fi trist sa fie asa. Dar chiar si atunci, obligatia liderilor politici este aceea de a oferi tinerilor alte modele de comportament. Asadar domnisoara cu nume de suflet a gresit de trei ori, o data pentru ca presedintele Camerei Deputatilor trebuie sa respecte pe liderii opozitiei parlamentare, in al doilea rand, pentru ca, militand pentru implicarea femeilor in politica, trebuie sa ne demonstreze ca femeile pot face in politica si altceva decat sa se contamineze de primitivismele animalelor politice de sex masculin, si, in al treilea rand, pentru ca a vorbit in acest fel tinerilor, mai degraba intaratandu-i decat educandu-i.

Zilele trecute am vorbit, la randul meu, tinerilor liberali, la scoala lor de vara.  Nu cad in pacatul trufiei, dar ar fi, poate, instructiv pentru domnisoara Anastase sa citeasca acel discurs. N-am facut nici o referire directa la vreun lider PD (nu ca n-as fi avut motive), n-am rostit nici un nume, pur si simplu nu am avut nevoie de aceste ipoteze pentru ca le-am vorbit tinerilor despre Romania de dupa litera B. Le-am vorbit despre misiunea lor si despre obligatia noastra de a le inlesni aceasta misiune. Tinerii liberali au agreat acest fel de a vorbi despre Romania, cu fata catre viitor, despre Romania in termeni de optim economic si social. N-o sa dati prea multe sanse Romaniei de maine si nu veti intinde o mana de ajutor doamnelor care vor sa intre in politica, domnisoara Roberta Alma Anastase, cu un astfel de comportament, cu un astfel de limbaj si cu acest fel de a educa pe tineri. Sper ca nu v-am parut nepoliticos, sunt doar foarte mahnit, in numele tinerilor care v-au ascultat, chiar daca ei nu inteleg inca raul pe care li-l faceti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-