Published On: vin, Sep 9th, 2011

Legumele si cerealele, cele mai scumpe alimente

Share This
Tags

* in ultimii 5 ani cele mai mari scumpiri au fost la cereale si legume

In ciuda faptului ca intermediarii sunt cei care stabilesc preturile alimentelor cumparate de la producatori, nici acestia  nu se lasa mai prejos cand vine vorba despre munca lor. Unii dintre producatori prefera sa isi lase recoltele pe camp, decat sa le vanda la preturi de nimic.

Daca ar fi sa analizam cele mai folosite 15 produse din alimentatia de zi cu zi ( grau, orz, porumb boabe, fasole boabe, floarea soarelui, cartofi de toamna, varza de toamna, salata de camp, rosii, usturoi uscat, spanac, morcov, conopida, castraveti, ceapa uscata) este usor de observat ca in fiecare an  brailenii au cumparat fiecare aliment  cu aproape 1 leu mai mult , in conditiile in care nivelul de trai este invers proportional cu aceste preturi. Cele mai mari scumpiri au fost la varza de toamna, floarea-soarelui, usturoi si la cartofii de toamna.

Daca un kilogram de varza costa in trimestrul II al anului 2007 1,30 de bani, in 2011 costa 3, 21 de bani, cu aproape 2 lei mai mult. Procentual, scumpirea a fost de 184%.

Un alt aliment esential pentru om este floarea-soarelui, de la 0, 64 de lei cat costa in 2007, a ajuns la 0,98 in 2010, ca in 2011 un kilogram de varza sa coste 1,6 lei.

Cele mai putine scumpiri au fost la ceapa uscata( 48%), morcov( 40%) si salata de camp( 6,5%).

O ieftinire a avut loc la castraveti. Pretul acestora a scazut in fiecare an cu un procent de 16%. Dar brailenii nu pot consuma numai castraveti.

In momentul actual in pietele din Braila, legumele se gasesc la preturi acceptabile pentru toata lumea, dar cele mai scumpe in acest sezon sunt fructele.

Am dat si raita prin piata si am intocmit o lista cu preturile celor mai folosite alimente pentru consumatia de zi cu zi:

-rosii de la 0,50 de bani pana la 2lei

-varza de la 0.70 bani la 1 leu

-usturoi uscat, de la 8 lei la 10 lei

-morcov de la 0.90 bani la 1.50 lei

-fasole  5 lei -7 lei

-conopida 1leu- 2 lei( in functie de calitate)

-mere( cele mai scumpe) de la 3, 5 lei la 5 lei

Comentarii

comentariu

About the Author

-