Published On: lun, Sep 19th, 2011

Johnny Raducanu a murit

Share This
Tags

Moartea lui Johnny Raducanu, cel mai cunoscut muzician de jazz din Romania, a starnit un val de tristete in randul celor care l-au cunoscut. Marile personalitati ale vietii publice romanesti, dar si ale scenei culturale, si-au amintit cu drag si admiratie de cel care a fost contrabasistul, pianistul si compozitorul Johnny Raducanu.

“Regret disparitia unei personalitati multiple in jazz si a unui amic de peste cincizeci si ceva de ani. Atat avea amicitia noastra. Disparitia lui este de neinlocuit nu numai ca personalitate, ci si ca un conglomerat de dotari. Dumnezeu l-a dotat cu imaginatie, cu swing si cu pasiune, o pasiune pentru jazz care era extraordinara”, a declarat Horia Moculescu pentru Agerpres.

“Este o grea pierdere pentru jazzul romanesc si pentru intreaga breasla din care, cu modestie fac si eu parte. (…) Era un geniu muzical, avea un talent deosebit pentru improvizatie si talentul cu care isi trata temele muzicale. Este o mare pierdere”, a apreciat si Corina Chiriac.

De asemenea, Ovidiu Lipan Tandarica, care a avut ocazia sa cante alaturi de Johnny Raducanu, si-a exprimat regretul legat de moartea artistului. “Trebuie sa-l pastram in memoria noastra ca un mare artist, eu sunt daramat de acest eveniment. S-a rupt o bucata din mine si s-a creat un dezechilibru energetic cand am aflat trista veste. A fost un om care a fost alaturi de noi. M-a iubit, cu toate ca nu ne vedeam foarte des si nu aveam o relatie foarte stransa, depanam amintiri de cate ori ne vedeam. Era un om vesel, un om extraordinar, un om cu o disciplina artistica fantastica”, a spus Ovidiu Lipan Tandarica, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.

“Nu stiu daca-mi aduc acum exact aminte prima intalnire, dar stiu ca de fiecare data cand ne intalneam aveam ce discuta, desi veneam din lumi diferite. In ultima vreme, trebuie sa recunosc, nu ne-am mai vazut. (…) Romania are un fel aparte de a-si aprecia artistii, mi-e greu sa evaluez cat de apreciat era. De fiecare data, ramanem cu regrete doar fata de cei pe care nu-i mai avem. In lumea noastra, el a fost mereu apreciat si si-a gasit mereu un raspuns la valoarea pe care a avut-o. In lumea noastra, el a fost ca un fel de tatic”, si-a amintit si Dan Bittman.

Actrita Stela Popescu a rememorat discutiile pe care le avea cu Johnny Raducanu de fiecare data cand se vedeau, precizand ca “sufletele prietene nu se uita niciodata”. “De fiecare data cand ne vedeam, ne vorbeam ca si cum nu ne-am fi despartit niciodata. Avea prieteni pentru ca era foarte talentat si mereu un om talentat atrage aprecierea celor din jur. In clipa in care ai de-a face cu un om talentat, viata este calma, linistita si placuta. (…) Niciun artist in Romania inca nu isi are locul pe care si-l merita. Dar daca publicul te tine minte si are apreciere pentru tine, atunci inseamna ca ai locul tau in lumea artistica”, a spus Stela Popescu, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.

De asemenea, Florin Calinescu si-a exprimat aprecierea pentru talentul lui Johnny Raducanu, subliniind ca lumea artistica a pierdut un reprezentant de seama. “Justa valoarea la un artist este foarte efemera si foarte bizar de definit. Johnyy facea un fel de muzica foarte speciala, pentru ca jazz-ul are multi fani in lume. El era bolnav de multa vreme, dar de putine dati am vazut atata tonus la o persoana. Era un om hatru si doar un artist poate sa traiasca asa. (…) Nu poti sa canti ca Johnny Raducanu, nu poti sa faci din pianul ala ce putea el sa faca”, a spus si Florin Calinescu.

Artistul Mircea Tiberian a apreciat ca numele lui Johnny Raducanu se identifica cu arta jazzului in Romania. “Talentul lui s-a vadit atat ca interpret, cat si ca important compozitor al mai multor teme de jazz bine cunoscute tuturor ascultatorilor acestui gen de la noi. (…) Generozitatea a facut ca sa ajute numerosi muzicieni printre care ma numar si eu. As putea sa spun ca a fost principalul meu sprijin in cariera artistica”, a declarat artistul pentru Adevarul.

“Prietenia mea cu Johnny Raducanu nu poate fi exprimata in cuvinte. Este o imensa pierdere si un imens pacat. Merita o alta viata, un alt destin. Romania de astazi este o epava, iar soarta oamenilor de cultura este deplorabila. E greu sa gasesti oameni de o asemenea calitate ca si Johnny. Pentru cei care l-au cunoscut, moartea sa este o ruptura formidabila. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l lasa sa cante si in ceruri!”, a declarat si Madalin Voicu.

Johnny Raducanu, cel mai cunoscut muzician de jazz din Romania, a murit, luni, la varsta de 79 de ani, in garsoniera sa din Bucuresti. Artistul avea probleme cardiace si diabet, din cauza carora fusese si internat saptamana trecuta.

Comentarii

comentariu

About the Author

-