Published On: vin, Sep 9th, 2011

Inceputul de an scolar lasa parintii fara economii

Share This
Tags

* inceputul de an scolar aduce cheltuieli in plus fiecarei familii cu copii de scoala, intrucat desi magazinele vin cu oferte foarte generoase o familie trebuie sa aiba pregatiti cel putin 300-500 de lei ca sa cumpere doar rechizitele de prima necesitate fara ghiozdan.

De la cele mai ieftine la cele foarte scumpe, de firma, magazinele se intrec in oferte la ghiozdane, caiete, stilouri, creioane, penare, acuarele, pensule, bloc de desen, ascutitori, creioane colorate, carioci, pixuri, lipici, radiera, set compas si de geometrie. Bugetul, in cele mai multe cazuri limitat, trebuie sa acopere costurile rechizitelor, uniforma si ghiozdanul. Comerciantii au lansat mai multe oferte pentru rechizite, insa oricat de ieftine ar fi, numarul lor este destul de mare la inceput de an scolar. Parintii care intra in magazine pentru rechizite nu se grabesc sa le bage in cos, ci studiaza atent preturile, pentru a le gasi pe cele mai ieftine de pe raft si a se incadra in buget. “Rechizitele m-au costat aproape trei milioane, fara sa cumpar ghiozdan. Mai mult, manualele or fi ele gratuite, dar daca nu apartin editurii agreate de catre scoala sau invatatoare, vom fi obligati sa cumparam cartile. Cam asa am patit in fiecare an, nu cred ca va fi o exceptie acum”, spune Cristina Marin, medic. }i pentru uniforma parintii trebuie sa scoata bani din buzunar, intre 75 si 100 de lei, sau poate chiar dublu daca praintele alege sa ia doua, pentru a avea de schimb. Fie ca este luata de la magazine sau comandata de scoala, pretul este cam acelasi, iar cheltuiala pentru inceputul de an scolar urca astfel la cel putin 500 de lei. “Dupa ce va incepe scoala, invatatoarea va completa lista necesarului cu carti pentru lectura si multe altele. Asa ca usor, usor, la fiecare inceput de an scolar dam cam jumatate din salariu pe rechizite”, a mai spus Cristina Marin. O alta mamica, functionar public, spune ca trebuie sa pregateasca 1.000 de lei pentru noul an scolar pentru un copil de clasa a II-a. in aceasta suma a inclus si 300 de lei taxa pentru “after school”.

Multi parinti asteapta sa ia salariul ca sa aiba bani pentru rechizite, chiar daca acesta vine dupa 12 septembrie, ziua in care vor fi reluate cursurile. “Nu am bani pana la salariu. Iau banii in 15 septembrie. si dupa aceea voi cumpara rechizite la limita, doar ceea ce este strict necesar. Le-am spus sa mai foloseasca si ei caietele care au ramas de anul trecut. Am doi copii, unul in clasa a VIII-a si altul in clasa a XII-a. Ambii au de dat examene. Trebuie sa facem meditatii. Nici nu vreau sa ma gandesc cati bani trebuie sa avem”, a declarat pentru Infobraila mamica unei fetite care se pregateste sa intre in clasa intai.

Parintii cu posibilitati pot cumpara ghiozdane de firma platind si 400 sau 500 de lei pe el. La fel creioanele, caietele sau penarele personalizate pot fi si cu pana la 50 de lei mai scumpe. Si uniformele dau batai de cap, pentru ca unii copii poarta numai camasi sau tricouri de firma, iar scolile aleg un croitor pentru buzunarele clasei medii. “Imi pare rau, dar sunt cateva sectoare unde mi-ar placea sa fim mai modesti, unul dintre acestea este scoala. As vrea sa revenim la o singura uniforma, manuale unice, caiete si penare cat mai simple. Mai multa simplitate i-ar mai aduce pe copii cu picioarele pe pamant, iar noua ne-ar da liniste. Asa, parca suntem intr-o competitie continua. Nici nu ne aud cand le spunem ca nu avem bani,”, a mai spus mamica.

Comentarii

comentariu

About the Author

-