Published On: joi, Sep 8th, 2011

Din ciclul “Guvernantii spun lucruri traznite”. Cum s-au prabusit investitiile straine.

Share This
Tags

In debutul sau ca editorialist in ziarul Puterea, doamna ministru al dezvoltarii regionale ne demonstreaza cat de preocupat este PD de investitii si cat de obsedata este USL de asistenta sociala, Iata cum isi incheie proaspata editorialista comentariul : “anul viitor, romanii au de ales intre a se imprumuta ca sa poata cheltui ceva ce nu au, indreptandu-se astfel spre faliment (varianta USL) si a investi in viitor, creand locuri de munca, generand venituri mai mari la buget si scazand astfel presiunea pe bugetul asigurarilor sociale (varianta PDL)”

Neavand avantajul intuitiei feminine, nu pot prevedea ce va face USL intr-o guvernare viitoare. Cifrele imi arata, insa, ce s-a intamplat pana acum in ce priveste investitiile si ,cel putin in aceasta privinta rog frumos pe editorialistii PD sa nu dea lectii Partidului National Liberal si governarii liberale.

Nu doresc sa fac polemici pe aceasta tema. Las cifrele sa vorbeasca in locul meu si concluzia o veti trage dumneavoastra.

Eu nu stiu ce fel de cifre consulta ministrii PD.  Poate ca exista la Guvern un fel de Potemkin care – asa cum ministrul  Ecaterinei a II-a vopsea fatadele colibelor amarate pentru a  entuziasma pe cuceritoarea tarina – edulcoreaza cu indemanare indicatorii statistici. Mai ramane sa agatam pere coapte in corcodusi si sa vopsim copitele vacilor cu crema de ghete ca lumea sa para mai frumoasa.

Iata cum arata cifrele neinduratoare. Potrivit datelor BNR, in primele sase luni din 2011, investitiile straine directe au totalizat 1,015 miliarde euro, in scadere cu 17,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa in acelasi timp, datele pe 2010 au fost rectificate in jos, altfel scaderea ar fi fost mult mai mare.

Astfel, in urma cu un an, BNR anunta ca investitiile straine in semestrul I 2010 au totalizat 1,84 miliarde euro, suma care, dupa rectificare a scazut la 1,2 miliarde euro, la fel intamplandu-se si cu datele din semestrul I 2009, cand investitiile straine comunicate initial au insumat 2,9 miliarde euro, suma fiind ajustata apoi la 2,6 miliarde euro.

Prin urmare, sunt mari sanse ca volumul real al investitiilor straine directe atrase de Romania in prima jumatate a anului curent sa nu depaseasca 0,7-0,8 miliarde euro, fata de 5 miliarde euro in semestrul I 2008. In perioada 2007 – 2011 situatia investitiilor straine directe este urmatoarea : 2007 – 9 miliarde euro; 2008 – 9,5 miliarde euro; 2009 – 3,5 miliarde euro; 2010 – 2,6 miliarde euro; 2011 (prelim) – 1,8 miliarde euro!!!Daca adaugam la aceste cifre pe acelea prezentate, pe tema prabusirii investitiilor totale, in comentariul precedent concluzia este ca in anul 2011 nivelul investitiilor autohtone si straine este lamentabil, atat la nivel absolut cat si in raport cu anul 2008.

Ceva adevar este, totusi, in spusele doamnei ministru. Intr-adevar, preocuparea guvernarii liberale pentru starea financiara a romanilor si nivelul asistentei sociale a fost mult mai mare decat acum. Dar, asa cum arata cifrele, adevarul intreg e ca guvernarea liberala a avut o preocupare mai mare nu doar in domeniul asistentei sociale, ci mai ales in domeniul investitiilor.

Sunt curios sa stiu care sunt cifrele pe care le au la indemanaministii PD care sai idreptateasca sa spuna ca in Romania se investeste acum mai mult decat in timpul governarii liberale. Cele pe care ni le ofera, insa, Banca Nationala a Romaniei, Institutul National de Statistica si Comisia Nationala de Prognoza, in ce priveste evolutia investitiilor,  ridiculizeaza, pur si simplu, guvernarea pedista in orice comparatie cu guvernarea liberala. Ofer gratuit acest post-scriptum editorialului doamnei ministru.

Comentarii

comentariu

About the Author

-