Published On: mar, Sep 6th, 2011

Din ciclul “Guvernantii spun lucruri traznite”. Astazi despre dezastrul din investitiile romanesti ale anului 2011

Share This
Tags

Intr-un comentariu din data 9 august, evocam o declaratie a presedintelui Romaniei care vorbea despre faptul ca in acest an vom avea o rata a investitiilor record. Imi exprimam neincrederea fata de aceasta apreciere si ceream punctul de vedere al institutiilor in drept sa emita astfel de consideratii. Raspunsul a venit, iata, din partea Institutului National de Statistica (INS). El este doar indirect, fireste, pentru ca nimeni nu isi permite sa corecteze in mod explicit declaratiile prezidentiale, oricat ar fi de gogonate.

Iata ce ne spune INS: “In trimestrul  al doilea din acest an, investitiile realizate in economia nationala au scazut cu 8,6% fata de acelasi trimestru din 2010, iar datele cumulate pe primele 6 luni din 2011 arata o scadere cu 6,3% fata de primul semestru din 2010”

In aceste conditii, ipoteza unui record investitional doborat in anul 2011 este ridicola. Orice comparatie cu anul 2008 cred ca este de prisos. Rata de investire a atins in acel an nivelul record de 32% din PIB ( in conditiile in care PIB-ul , la randul sau, a fost cel mai mare din istoria Romaniei). De atunci incoace, rata de investire a luat-o vertiginos in scadere: 26% din PIB in 2009,  22,7% din PIB in 2010. Datele privind rata de investire apartin Comisiei Nationale de Prognoza. Iar daca socotim ca PIB-ul din 2010 a fost cu peste 9% mai mic decat cel din 2008, va puteti imagina ca reducerea investitiilor este cu mult mai mare.

Daca tendinta primelor sase luni se va mentine pe intregul an 2011,  inseamna ca rata de investire ar putea sa scada la sub 20% din PIB, ceea ce ne duce inapoi cu peste un deceniu (anul 2000, rata de investire 18,8% din PIB). Halal record

Ce-ar fi sa mai vorbim si despre lucrurile acestea, nu doar despre aiureli precum votul uninominal necompensat din primul tur, alegerile locale si parlamentare comasate, votul prin corespondenta si  felul in care aurul de la Rosia Montana o sa rezolve problema refinantarii datoriilor uriase ale guvernarii pediste?

Comentarii

comentariu

About the Author

-