Published On: joi, Sep 1st, 2011

Dezastre naturale deosebite Eruptia Vulcanului Tsurumi

Share This
Tags

Vulcanul se gaseste in nord-estul insulei Kyushu (Japonia), in districtul Oita. El este inconjurat de Parcul National  Aso-Kuju, unul dintre cele mai frumoase areale naturale din lume, renumit pentru numarul al cireselor, dar mai ales pentru apele minerale din orasul Beppu, care provin chiar din vulcanul Tsurumi. Langa Tsurumi se afla vulcanul Yufu, care are o varsta similara.

Vulcanul Tsurumi este mai active, desI au fost consemnate doar trei eruptii, toate in trecutul indepartat. Prima dintre ele a avut loc in anul 200 d Hr., iar celelalte doua in anii 771 sI 867. Ultima dintre ele a fost cea mai semnificativa. Eruptia de la mijlocul anului 867 a fost cea mai lunga , durand nu mai putin  de doua luni. In aceasta perioada, vulcanul a fost zguduit de cateva explozii care au aruncat in aer cantitati imense de cenusa si materialepiroclastice.

In una dintre perioadele de activitate intensa, partea superioara a vulcanului Tsurumi a fost aruncata in aer, iar inaltimea lui s-a redus  de la 2000 m la 1374, cati are acum.

Impactul dezastrului a fost considerabil, existand rapoarte asupra disparitiei majoritatii pestilor din lacurile si raurile  din apropiere, datorita abundentei de fragmente piroclastice sI de lava.  Din pacate, nu exista date cu privire la pagube materiale si pierderi umane.

Tsurumi nu a mai erupt de atunci. Activitatea acestuia s-a limitat la fumegari ale craterului si la incalzirea apelor minerale din orasul Beppu. Chiar daca nu prezinta un risc iminent pentru populatia locala, au fost stabilite cinci posturi de observatie a vulcanului coordinate de “ AsoVolcanic- Laboratory”, fondat in anul 1928 si care este in prezent unul dintre cele mai prestigioase departamente ale Kyoto University.

Sarcina acestuia consta in monitorizarea activitatii vulcanice, cu scopul de a preveni asupra oricarei eruptii vulcanice si de a studia toate aspectele geologice ale vulcanului.

Muntele Tsurumi a devenit faimos astazi, pentru contributia sa la dezvoltarea orasului Beppu. Datorita activitatii interne a vulcanului Tsurumi, apele subterane din Beppu ating temperature de 2000C. Renumele unora dintre aceste izvoare , mai ales al asanumitelor jigokus ( infernuri), dainuie de sute de ani. De exemplu, unii jigoku, un gheizer care arunca apa la inaltime de 25 m, sunt doar cateva dintre numeroasele atractii naturale oferite de Beppu turistilor.

Locuitorii orasului Beppu isi exprima gratitudinea pentru darul apelor incalzite de Tsurumi printr-o saptamana de dans, ceremonii relogioase sI alte festivitati. De asemenea, in fiecare an, are loc o cursa care incepe din statiunea Beppu si se termina pe varful vulcanului. Alergatorii nu au voie sa paseasca pe asfalt, ci door pe solul muntelului.

Prof. dr. Ion Isaia.

Comentarii

comentariu

About the Author

-