Published On: lun, Sep 26th, 2011

De dreapta nu te faci, de dreapta te nasti

Share This
Tags

Politica are, neindoielnic, o dimensiune culturala. Politica este actiune, dar este si atitudine. Are ceea ce germanii numesc Weltanschauung, adica viziune asupra lumii.

Ideologia este o viziune asupra lumii. In Romania discutam despre ideologii dar nu explicam si ce sunt ele, astfel ca fiecare poate sa fie ce vrea. De obicei, atunci cand ideologii sunt facuti, iar nu nascuti, ei se asaza acolo unde e loc, iar daca nu mai e loc, se imbrancesc cu ceilalti.

La un astfel de spectacol dezagreabil assistam in aceste zile. Ideologiile si blazoanele, in politica romaneasca, se imbraca precum paltoanele la magazinele cu haine de-a gata. Titu Maiorescu ori maresalul Averescu devin peste noapte precursori ai politicii postdecembriste. Unii se culca de stanga si se scoala de dreapta.

Un astfel de partid politic care s-a rasucit in somn, culcandu-se socialist si trezindu-se popular-crestin democrat – liberal, este PD. Numai ca daca atunci cand iti iei o cetate noua trebuie macar sa fi citit imnul national, in ce priveste o noua ideologie, nu esti nevoit sa citesti nimic. Astfel incat acesti reprezentanti ai noii drepte romanesti nu au aflat ca un om de dreapta crede in evolutia organica a societatii si ca el socoteste ca daca morala fara politica se poate, atunci politica fara morala, pe termen lung, e doar un experiment nefericit.

Presedintele Romaniei, membru marcant PD, chiar si fara carnet si in ciuda prevederilor constitutionale, il jigneste in fel si chip pe regele Mihai. Un senator PD, fost ministru al transporturilor, il socoteste nedemn de a fi o efigie a natiunii, cata vreme a primit o medalie din partea lui Stalin, uitand, desigur, de toate omagiile pe care i le-au adus, de aproape saptezeci de ani incoace, toate marile state ale lumii. Un alt deputat PD se intreaba cum o sa fie cand si regele Cioaba (fie-i tarana usoara!) o sa ceara sa vorbeasca in Parlament – desi, din cate stiu Maiestatea sa nu a cerut sa vorbeasca in Parlament, ci a fost rugat sa o faca. Parlamentarii PD s-au opus prezentei regelui in Parlament.

Nu cred ca ideologiile se deosebesc dupa atitudinea fata de monarhie, chiar daca pentru prima oara, in timpul Revolutiei franceze, asa a fost. Poti fi de dreapta si, in acelasi timp, republican. Dar nu poti fi de dreapta si sa vorbesti in acest fel despre Mihai I. Atitudinea aceasta primitivea, mitocaneasca fata de regele nostru descalifica o data in plus un act de guvernare lipsit de orice demnitate si noblete

Comentarii

comentariu

About the Author

-