Published On: lun, Sep 12th, 2011

Cum vor fi platiti managerii privati de la companiile de stat

Share This
Tags

Managerii privati vor fi platiti in functie de criteriile de performanta stabilite prin contract. Acestea se determina pe baza indicatorilor de referinta. In functie de specificul companiei, comisia de selectie decide numarul criteriilor  de performanta si coeficientii de ponderare a acestora, negociind nivelul criteriilor de performanta. Indicatorii de referinta se stabilesc de catre comisia de selectie pe baza indicatorilor economico-financiari realizati in exercitiile financiare din ultimii  2 ani.

Indemnizatia lunara bruta platita managerului privat se negociaza pornindu-se de la salariul de baza mediu brut pe societatea de stat, corespunzator  incadrarilor stabilite prin contracte individuale de munca ale salariatilor, calculat in ultima luna, inainte de numire, inmultita cu un coeficient de  ierarhizare. Grila de salarizare tine seama de realizarea unui anumit nivel anual al cifrei de afaceri, pe de o parte, si de numarul mediu scriptic de  salariati ai societatii, pe de alta parte. Cifra de afaceri se determina pe ultimele 12 luni incheiate anterior numirii managerului privat.

In cazul in care societatea inregistreaza pierderi, coeficientul de ierarhizare se va diminua, proportional cu valoarea pierderii, cu un procent intre 0 si  30%. Procentul maxim de diminuare se aplica in situatia in care pierderile reprezinta 20% sau mai mult din valoarea capitalului social. In cazul in care societatea inregistreaza datorii, coeficientul de ierarhizare se va diminua, proportional cu valoarea datoriei, cu un procent intre 0 si  20%. Procentul maxim de diminuare se aplica in situatia in care datoriile inregistreaza o crestere, fata de situatia existenta la data semnarii contractului de  administrare, cu 50% sau mai mult peste indicele de inflatie.

In aceste conditii, potrivit unor calcule, managerul de la Hidroelectrica va avea o indemnizatie bruta lunara de 53.692 euro plus 2,7 milioane euro din  profit, iar cel care va conduce Romgaz ar beneficia de o indemnizatie bruta de 43.246 euro plus 4,5 milioane euro din profit. Managerii companiilor Transgaz vor avea 30.221 euro brut lunar plus 3,1 milioane euro din profit, de la Nuclearelectrica 75.755 euro brut lunar plus 163.853  euro din profit, iar de la Transelectrica 41.765 euro brut lunar plus 153.586 euro din profit.

La Romarm, managerul va primi 11.768 euro brut lunar plus 161.089 euro din profit.

In cazul companiilor cu pierderi, managerul va incasa doar o indemnizatie lunara pentru indeplinirea criteriilor de performanta, de 23.195 euro brut la CFR  Marfa, 27.843 euro brut la CFR Calatori, de 25.830 euro brut la SNLO, de 24.056 euro brut la CNH, de 22.625 euro brut la Oltchim, de 41.159 euro brut la  Tarom si de 29.349 euro brut la Metrorex.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, primele companii care vor avea management privat sunt Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Nationala a  Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare ]i Compania Nationala Romarm. Astazi expira termenul de depunere a ofertelor pentru alegerea consultantului care va sprijini Ministerul Economiei in procesul de organizare a activitatii  de recrutare a noilor manageri. Compania de consultanta care va castiga selectia va intocmi pentru fiecare dintre cele cinci companii caietele de sarcini ce vor sta la baza licitatiilor  pentru desemnarea firmelor de recrutare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-