Published On: lun, Sep 12th, 2011

Cum isi amintesc Ion Iliescu, Mircea Geoana si Ioan Mircea Pascu de 11 septembrie 2001, la zece ani dupa atentate

Share This
Tags

Ion Iliescu, Mircea Geoana si Ioan Mircea Pascu – presedinte al Romaniei, ministru de Externe, respectiv ministru al Apararii acum un deceniu – au rememorat ieri felul in care au perceput personal atentatele de la New York si actiunile lor oficiale din ziua si dupa evenimentele din 11 septembrie 2001.

Iliescu: Prima amintire dupa atacurile de la 11 septembrie este legata de surpriza si consternare

Fostul presedinte Ion Iliescu – sef al statului in exercitiu acum un deceniu – a declarat ca prima amintire legata de atentatele de la 11 septembrie 2001 este legata de elementul de surpriza si de consternare generala, iar prima sa reactie a fost convocarea CSAT-ului. “Prima amintire este legata de elementul de surpriza si de consternare generala in fata acestui act brutal: intrarea celor doua avioane in cele doua turnuri din New York. Chiar cu un an inainte fusesem la New York si urcasem la ultimul etaj, la platforma cea mai inalta de acolo, era cea mai mare perspectiva a New York-ului. Asa ca a fost, in primul rand, o reactie de consternare in fata acestui act de o brutalitate fara precedent. Apoi, CNN a inceput sa transmita imediat scenele respective si am putut sa urmarim in direct. Prima reactie a fost sa convoc CSAT-ul, chiar in dupa-amiaza acelei zile”, a povestit fostul presedinte.

El a spus ca atunci s-au stabilit “masuri imediate pe liniile Armatei, Internelor, MAE, cu serviciile de informatii”, care vizau conditiile de siguranta in interiorul tarii. “Apoi am inceput sa stabilim diverse contacte. Noi atunci, printre altele, am facut un comunicat de presa prin care spuneam ca Romania intelege sa actioneze ca un membru de factor al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, exprimandu-ne solidaritatea cu statele membre in conditiile date si mentionand datoria noastra morala in relatia cu SUA, dar si cu partenerii europeni”, a rememorat Iliescu.

Fostul presedinte si-a amintit ca, la doua luni dupa atacuri a avut loc o reuniune a sefilor de stat si de guvern la New York la care a luat parte. Cu acea ocazie, a fost vizitat Ground Zero. Presedintele spune ca primul lucru care l-a impresionat in zona de impact a fost efortul cetatenilor pentru curatarea zonei: “In primul rand, ne-a surprins rapiditatea cu care autoritatile americane si cetatenii au participat la curatirea zonei. O imensitate de cladiri se prabusirea, imaginati-va cat material se adunase, iar in doua luni de zile terenul era curatat. Noi am vizitat groapa pe care fusesera cele doua blocuri. A fost impresionanta rapiditatea cu care s-a curatit locul. Apoi cineva ne-a si povestit ce planuri au cu locurile respective”. Ion Iliescu a mai spus ca a fost impresionat si de “drama umana”, pe care au traversat-o inclusiv romanii – unii disparand in dezastrul respectiv, iar altii supravietuindu-i.

Presedintele a mai spus ca actiunile din Afganistan si Irak au fost urmarea unor decizii “comune luate de combatere a terorismului”, pentru ca toata lumea a fost ingrozita de asemenea abordari extreme. “Sigur ca procesele sunt complicate, ca inclusiv aceste acte extreme, teroriste, care sunt de netolerat intr-o lume moderna , intr-o lume civilizata, sunt rezultatul unor procese si a unor trairi. Adica globalizarea, ca fenomen, si evidentierea tot mai exacta a discrepantelor uriase dintre lumea bogata si lumea saraca, dintre bogatii si saracii lumii, si o anumita frustrare a tarilor dominate de-a lungul vremii de marile puteri occidentale din Europa si Statele Unite au nascut reactii de respingere”, a explicat fostul presedinte al Romaniei. De asemenea, Iliescu a atras atentia si asupra riscurilor celeilalte extreme – “confundarea acestor miscari teroriste cu Islamul”.

Geoana: Am fost la New York in septembrie 2001, dupa tragedie, imi amintesc “un hau imens”

Presedintele Senatului, Mircea Geoana – ministru de Externe acum un deceniu – a fost la New York dupa atentatele teroriste din septembrie 2001 si isi aminteste de “haul imens, aburul si mirosul pestilential” care dominau metropola americana, dupa cum a scris, sambata, pe blogul personal.

Geoana spune ca viata sa adulta a fost marcata de acest eveniment si ca “in orele si zilele” din septembrie 2001 “a facut ce trebuia” sa faca ca ministru de Externe, percepand insa si “acea solidaritate extraordinara care, din pacate, s-a transformat pentru multi in dezamagire sub impactul evolutiilor ulterioare”. “A fost un privilegiu trist sa pot sa asist in calitate oficiala la primele masuri de securitate si apoi la cele de raspuns la aceasta uriasa provocare pentru societatea si Administratia americana”, noteaza Geoana. Presedintele Senatului, fost ambasador al Romaniei in SUA mai spune ca a simtit 11 septembrie si intr-un fel personal: “Intr-un fel, pentru mine 11 Septembrie a fost personal. Traisem patru ani in SUA, cunosteam societatea, cultura si oamenii acelor locuri. Poate de asta am resimtit atacul visceral”.

“Astazi suntem alaturi de America care-si comemoreaza momentul ei de vulnerabilitate si suferinta. Ca europeni si ca tara fost comunista datoram Americii prea mult din libertatea de astazi pentru a nu ne simti atasati valorilor sale si solidari suferintei cetatenilor sai”, mai noteaza Geoana, pe blog.

Pascu: Cand am vazut al doilea avion lovind Turnurile, am inteles ca e un atac terrorist

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu – ministru al Apararii acum un deceniu – isi aminteste ca a aflat vestea despre atentatele din 11 septembrie intai de la stiri si ca, dupa ce a vazut al doilea avion lovind Turnurile Gemene, a constientizat ca este vorba despre un atac terorist. “Eram la mine in birou cu regretatul general }chiopu ( loctiitor al sefului SMG – n.r.) si am auzit stirea despre un avion la ora 16.00, la radio. Am deschis televizorul pe BBC, care transmitea imagini. Cand am vazut al doilea avion intrand in al doilea turn mi-am dat seama imediat ca este un atac terorist”, a povestit fostul ministru al Apararii.

Pascu isi aminteste ca a dat cateva declaratii presei, comparand evenimentele cu atacul de la Pearl Harbour si ca, pana la finalul sedintei CSAT din acea zi, a fost singurul abilitat sa comenteze pentru presa. “Reactia noastra a fost una umana, nu politica”, a explicat Pascu.

Intrebat daca si-a imaginat ca vor urma actiuni de o asemenea amploare in Afganistan si Irak, fostul ministru al Apararii spune ca, dupa identificarea al-Qaeda, a devenit clar ca era foarte probabila o actiune in Afganistan. “De altfel, in octombrie (2001 -n.red.) am primit o solicitare sa punem la dispozitie o companie de vanatori de munte pentru o eventuala actiune. Iar apoi ne-a fost solicitat un ofiter de legatura la comandamentul creat la Tampa, anume pentru asa ceva”, si-a mai amintit fostul ministru al Apararii.

Americanii au comemorat duminica zece ani de la atentatele din 11 septembrie. Presedintele Barack Obama a asistat in cursul diminetii, impreuna cu predecesorul sau George W. Bush, la o ceremonie in memoria celor aproximativ 3.000 de persoane ucise in atentate.

Ceremonia a avut loc, ca in fiecare an, in apropierea unei zone in plina reconstructie, Ground Zero, in prezenta familiilor victimelor. Pentru prima data, aceasta a fost desfasurata in timp ce liderul Al-Qaida, Osama ben Laden, este mort, fiind ucis de un comando american la 2 mai.

Comentarii

comentariu

About the Author

-