Published On: mar, Sep 13th, 2011

Crin Antonescu: Impostura din spatele cuvintelor

Share This
Tags

Le place mult unora in Romania de azi sa se joace cu vorbele. Puterii in mod special. De-o asemenea maniera incat acestea sa-si piarda valoarea, greutatea, semnificatia. Marele pacat pe care aceasta putere, cu tot arsenalul ei propagandistic, l-a abatut asupra societatii romanesti, unul invizibil, printre celelalte atat de evidente, este impostura din spatele cuvintelor. Nimic nu mai inseamna ce ar trebui sa insemne. In umbra cuvantului „investitii” se ascunde spolierea banilor publici in folosul unei cliente politice, „reforma statului” nu este altceva decat distrugerea sistemelor publice, falimentarea educatiei si sanatatii, discreditarea institutiilor democratice sau concedieri brutale si fara discernamant. „Alegerile” nu mai sunt esenta democratiei, ci doar un neplacut obstacol in calea perpetuarii PD la putere. Dar cea mai mare impostura vine atunci cand acesti oameni, care tin inca in maini destinele natiunii noastre, dar nu pentru mult timp, vorbesc despre liberalism. Este un cuvant cu care nu avem a ne juca, pentru ca asa crede domnul Basescu sau domnul Boc sau vreunul dintre cei care-i slujesc cu neobosita fatarnicie. Nici unul nu stie insa ca a fi liberal nu se poate doar clama, ca este o stare de spirit, un fel de a fi, pe care-l ai in mod autentic sau nu-l ai.

Ce legatura are cu liberalismul o guvernare care a sufocat mediul de afaceri, incepand cu aberatia impozitului forfetar, cu nivelul prohibitiv de taxare a muncii si continuand cu majorarea TVA sau descurajarea proprietatii prin supraimpozitare? Evident, nici una. Dar mai presus de toate, nu au nici o legatura cu liberalismul politica pumnului in masa, autoritarismul si sfidarea legii, populismul, agresivitatea si conflictul, promovarea nonvalorii, care descriu astazi guvernarea PD. A fi liberal presupune o conduita politica nu doar a bunului-simt, ci a respectului pentru regulile democratice, dincolo de orice calcul electoral.

PNL nu s-a schimbat. Este acelasi partid care in 1990 a avut forta sa vorbeasca despre libertate si proprietate, despre pluralism si economie de piata, intr-o vreme in care aceste valori erau putin intelese ori privite cu reticenta, prin prisma mostenirii comuniste. Cand putini aveau curajul sa asume aceasta identitate, PNL a facut-o clar si raspicat. Electoratul nostru stie cine suntem, care sunt principiile noastre, pe care nu le-am abandonat nici o secunda, nici atunci cand am format Alianta D.A., alaturi de un PD membru al Internationalei Socialiste, nici in 2008 si 2009, cand i-am spus „nu” lui Traian Basescu, nici acum. Nu suntem liberali in functie de culoarea pe care o purtam, de aliantele la care participam sau de contextul politic. Suntem liberali si atat.

Romania nu-si mai permite luxul vorbelor aruncate, al cuvintelor goale de continut, menite a acoperi minciuna, lipsa de integritate si de onoare. In locul falselor dileme ideologice, as fi preferat ca puterea sa accepte o discutie despre solutiile pentru Romania. Dincolo de prezent sau de anul electoral ce urmeaza, preocuparea noastra se indreapta spre ce putem construi si ce fel de tara vrem sa lasam generatiilor viitoare. stiu ca teoria raspandita de aparatul diversionist al PD este aceea ca opozitia numai critica. Da, opozitia critica, pentru ca are multe motive si pentru ca este datoria ei democratica sa sanctioneze cu mijloace constitutionale derapajele, incompetenta si cinismul puterii. Dar opozitia nu doar critica, ci are initiative, propuneri si programe. Uniunea Social Liberala si-a lansat viziunile sectoriale pe cateva domenii importante: economie, educatie, administratie, agricultura, turism. Urmeaza si celelalte pe care le supunem dezbaterii publice. Din pacate, orice fel de invitatie la un dialog real, nu mimat, despre marile probleme ale societatii romanesti a fost sistematic refuzata de o putere autista.

Noi, liberalii si Uniunea Social Liberala din care facem parte, mergem inainte, cu aceeasi determinare si convingerea ca mai exista speranta pentru aceasta natiune si ca putem readuce Romania pe drumul ei democratic.

Comentarii

comentariu

About the Author

-