Published On: lun, Sep 5th, 2011

Ce optiuni au elevii braileni care au picat bacalaureatul?

Share This
Tags

Examenul de bacalaureat din acest an a fost cel mai slab din toata istoria sistemului de invatamant. Procentul de promovabilitate confirma acest lucru: 16% dintre candidatii inscrisi la cea de-a doua sesiune de bacalaureat au reusit sa obtina o nota de trecere.

Cei care au picat bacul vor fi nevoiti sa se reorienteze. Iata ce pot face.

1.O prima optiune pentru cei care nu au promovat examenul de bac este indemnizatia de somaj. Absolventii fara diploma de bacalaureat beneficiaza, timp de sase luni, de o indemnizatie de somaj in valoare 255 de lei. Cei care vor sa se bucure  de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se vor inregistra in evidenta A.J.O.F.M. Braila intr-o perioada de 60 de zile de la data absolvirii.

Inregistrarea absolventilor se va realiza la sediul Agentiei Locale Braila, din municipiul Braila, strada Sergent Tataru, nr.2, corp. B, etaj 3 (in curtea Grupului Scolar Mihail Sebastian); la Punctul de Lucru Faurei cu sediul in str. Republicii, nr.36, sau la Punctul de Lucru Insuratei cu sediul in Sos.Brailei, nr.18, in functie de localitatea unde isi au domiciliul, si vor prezenta urmatoarele acte/documente: actul de identitate, in original si copie ; adeverinta medicala cu mentiunea “apt de munca”; actul de absolvire a formei respective de învatamant,  în original si copie.

Daca intr-o perioada de 60 zile de la data absolvirii, nu au reusit sa se încadreze în munca pot solicita acordarea indemnizatiei de somaj, conform Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in conditiile in care:

- nu urmeaza o forma de învatamant  la data solicitarii dreptului;

- nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, în vigoare în luna pentru care se face dovada.

Se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca daca fac dovada ca in perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca sau la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii, in vederea medierii pentru incadrarea in munca. Dovada inregistrarii la furnizorii de servicii se face cu o adeverinta eliberata de acestia prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii.

2.O alta alegere este  angajarea ca muncitor necalificat. Din pacate, locurile de muncitor necalificat sunt putine, dar cu putin noroc (mai mult ca la examen) poti obtine un astfel de loc.

Agentia pentru ocuparea fortei de munca Braila pune la dispozitie urmatoarele posturi: muncitor necalificat in industria confectiilor, femeie de serviciu, muncitori necalificati pentru fabrica de dulciuri, spalatori auto,ospatar, persoane pentru munca de teren, muncitori necalificati in constructii. Incearca, nu ai nimic de pierdut!

3. Cursurile de calificare reprezinta solutia multor tineri care au iesit de pe bancile scolii, cu sau fara diploma de bacalaureat. Cei care nu au diploma de Bacalaureat se pot înscrie la diferite cursuri profesionale, sau de meserii. O diploma de macelar sau frizer poate cantari greu.

4. Un job in strainatate poate fi o optiune destul de buna celor care nu le-a placut scoala. Exista numeroase  locuri de munca in afara tarii pentru muncitorii necalificati. Sunt cautati îngrijitorii de batrani, muncitori în constructii, sau la ferme de animale.

Trebuie sa tineti cont, insa, ca majoritatea angajatorilor cer cunostinte medii de limba straina, în special engleza!

5. O afacere proprie este visul oricarui adolescent, dar din pacate acest lucru nu se poate realiza fara sprijinul financiar acordat de catre parinti, sau prieteni. Mergi pe premiza: Nu imi trebuie diplma pentru a castiga bani frumosi.

6. Ultima optiune salvatoare este sa studiatul inca de pe acum pentru sesiunea din anul urmator al examenului. Ai la dispozitie un an de zile pentru a te pune la punct cu toata material, sa recuperezi cunostiintele pierdute in timpul anului scolar. Daca o data pe saptamana vei acorda macar doua ore studiului individual, este aproape imposibil sa nu reusesti sa promovezi examenul. Incearca si vei reusi.

Comentarii

comentariu

About the Author

-