Published On: mie, Sep 14th, 2011

Brailencele au fost sfatuite cum sa nu devina victime ale hotilor

Share This
Tags

Politistii de la compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii si cei de la Biroul Proximitate, alaturi de cativa voluntari, au desfasurat activitati de prevenire a talhariilor in zona Pietei Halelor si Pietei Hipodrom.

Grupul tinta a fost reprezentat de  femei, mai ales de gospodinele care vin de la piata cu sacosele pline si care nu mai sunt atente unde tin posetele, portofelele sau telefoanele mobil

Inspectoratul de Politie Judetean Braila desfasoara campania de prevenire a talhariilor asupra femeilor „Invat cum sa nu fiu victima hotilor”.

Politistii   au fost prezenti in Piata Halelor si in Piata Hipodrom, au stat de vorba cu doamnele aflate la cumparaturi si le-au oferit flyere cu sfaturi si recomandari preventive. Majoritatea femeilor cunosteau foarte bine ce trebuie sa faca, astfel incat sa nu fie victime ale infractorilor, dar foarte putine au recunoscut ca manifesta o conduita preventiva.

Politistii le-au explicat de ce este important sa poarte poseta cat mai aproape de corp, sa pregateasca sume fixe pentru cumparaturi si sa nu tina la vedere toti banii atunci cand le achita.

De foarte multe ori, hotii urmaresc persoanele in locurile aglomerate, cand acestea sunt atente la cumparaturile pe care le fac si sunt mai putin atente cand vine vorba de bunurile personale. Ulterior, fie le urmaresc in locurile izolate si le sustrag bunurile prin agresiune, fac uz de abilitatile si trucurile specifice, luand pur simplu portofelul, telefonul mobil sau alte bunuri etalate neglijent, fara ca victima sa realizeze ca ceva este in neregula. De obicei, acest fapt este constatat de catre persoana pagubita destul de tardiv, cand nu mai poate data suficiente politistilor, identificarea autorului fiind extrem de dificila.

Doamnele au fost sfatuite sa evite afisarea de bijuterii din metale pretioase care pot atrage atentia hotilor, mai ales cand merg la piata. O femeie cu mainile ocupate de sacosele pline de cumparaturi, cu bijuterii etalate ostentativ, care merge prin locuri izolate sau cu vegetatie abundanta este victima perfecta pentru orice infractor.

De asemenea, femeile au fost invatate sa nu intre in scara blocului sau in lift cu persoane necunoscute, mai ales atunci cand poarta bijuterii de valoare sau au in posete sume mai mari de bani.

Politistii le-au invatat ca, in cazul in care sunt victime ale hotilor, sa strige cat mai tare dupa ajutor, deoarece, pe de o parte, infractorul poate fi descurajat, iar pe de cealalta parte este posibil ca cineva sa auda strigatul si sa vina in ajutorul victimei. Este foarte important sa se retina cat mai multe din semnalmentele raufacatorului (inaltime, culoarea parului, a ochilor, modul in care era imbracat, tatuaje, piercing-uri sau alte semne particulare) pentru a-i sprijini pe politisti la identificarea si prinderea acestuia. Chiar daca paguba este minora sau a fost doar o tentativa nereusita de talharie, doamnele au fost sfatuite sa sesizeze politia, deoarece infractorul poate face si alte victime.

Campania de prevenire a talhariilor „Invat cum sa nu fiu victima hotilor” se adreseaza femeilor, ca segment vulnerabil de populatie, avand in vedere pe de o parte fragilitatea acestora si capacitatea fizica mai scazuta de autoaparare in fata infractorilor, care sunt de cele mai multe ori barbati, iar pe de alta parte, avand in vedere faptul ca femeile sunt cele care etaleaza mai frecvent bijuterii de valoare si totodata poarta un accesoriu nelipsit– poseta, toate acestea ce reprezentand o tentatie pentru persoanele rau intentionate.

Activitati similare vor fi organizate cu prilejul evenimentelor din „Saptamana prevenirii criminalitatii”, programate in ultima saptamana a lunii septembrie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-