Published On: lun, Sep 19th, 2011

Braila, locul 27 in topul judetelor dupa numarul somerilor din mediul privat

Share This
Tags

*din 7742 de braileni someri, 1717 sunt someri din mediul privat

Numarul somerilor din tara a fost in luna august de 437.811 de persoane, dintre care 12.2182 de someri fiind din sectorul public, stransi in decurs de mai multe luni, de cand au inceput concedierile din randul bugetarilor. Procentual, ar rezulta ca 28% din someri vin din mediul privat.

O cauza posibila  a numarului mare de someri din mediul privat este introducerea Noului Cod al muncii de la data  de 1 mai. Acest cod a dus la o crestere a companiilor care si-au trecut in legalitate angajatii. Multi someri se angajau fara contract de munca si continuau sa ia si ajutor de somaj. Acestia preferau sa lucreze la negru, fara contract, dar in acelasi  timp beneficiau  si de ajutor de somaj sI de salariu. Prin noul cod insa, multi patroni au decis sa declare angajatii pe care-i plateau la negru, fara forme legale, iar acestia au fost nevoiti sa renunte la somaj.

Din toate judetele Romaniei (41 de judete + Bucuresti) exista doar doua judete in care numarul somerilor din sistemul privat il depaseste pe cel al somerilor din mediul bugetar.

Este vorba despre Bucuresti (59% din totalul somerilor vin din mediul privat) si Timis (51% sunt persoane concediate de la companiile private). {n rest, predomina persoanele concediate din mediul public.

Urmatoarea pozitie din topul somerilor este ocupata de catre Bistrita-Nasaud cu un numar de 2878 de someri din mediul privat.

Dintre 7145 de someri aradeni, 3035 de oameni au muncit in sectorul public.

Judetul Constanta ocupa locul 7 in topul amintit, cu 9528 de someri , dintre care 3827 apartin mediului privat. Procentual, asta ar inseamna ca in Constanta 40% dintre numarul total de someri sunt din mediul privat.

Sub un procent cuprins intre 40% si 25%, in ceea ce priveste somerii din sectorul public  se situeaza judetele: Cluj (  4195 someri ); Gorj ( 3679 de someri); Suceava( 3673 someri); Salaj ( 1964 someri ).

Judetul Braila se afla pe locul 27 in topul amintit, cu un numar de 1717 de someri care au fost angajati in sistemul privat. Daca ar fi sa vorbim in procente, 22% din somerii Brailei au prestat munca in mediul privat.

Cei mai putini someri din mediul privat se gasesc in Ialomita( 733 de persoane).

Comentarii

comentariu

About the Author

-