Published On: joi, Sep 8th, 2011

Alegeri la calendele grecesti Motivele adevarate pentru care vrea PDL-ul sa puna toate alegerile in aceeasi duminica

Share This
Tags

Dupa prima zi de scoala, mama, tematoare, il intreaba pe nazdravanul Gigel: „Cum a fost, ti-a placut?”. si copilul raspunde pe nerasuflate:

„Mi-a placut grozav, doar ca pierdem vremea cam aiurea intre recreatii!”.

Asta e bancul vechi care mi-a venit in minte ascultand noul plan pedelist legat de „comasarea” alegerilor. si pentru acolitii politici ai lui Traian Basescu democratia e ceva grozav. Doar ca pierdem aiurea timpul cu ea, din patru in patru ani. Ideea asta a fost expusa cat se poate de clar de un lider PDL din teritoriu, care spu­nea cat se poate de serios: „Sa alegem odata pe toata lumea si dupa aia sa ne intoarcem la munca!”. Spus pe sleau, dezbaterea cailor de urmat si a responsabilitatilor care revin unuia si altuia sunt, pur si simplu, tandaleala. Pierdere de vreme. Nemunca! Partidul din fruntea statului ne invita ferm sa depasim situatia asta. Impreuna cu el am scapat de dezvoltare, de inceputurile bunastarii, o sa trecem noi si de democratia asta aducatoare de rele. Asa ca vrem „comasate”, alegeri in vrac, democratia este o formalitate, ne tine de la treaba.

Prin anii ’90, partidele istorice voiau alegeri libere, acum PDL – tot un partid istoric daca se va dovedi ca si-a uitat documentele in vestiarul de la piscina din Mangalia – nu mai vrea alegeri. Ca sa putem face in liniste reforma. Netulburati de popor – care nu stie ce e bine pentru el!

O sa ma feresc acum sa discut pe fond probleme esentiale, cum ar fi nevoia de a evita confuzia intre proiecte si raspunderi in plan local si national. Sau pericolul de a fi alesi, in confuzie si la gramada, mai multi nechemati ca in prezent. Dar merita sa trec in revista motivele adevarate pentru care vrea PDL-ul sa puna toate alegerile in aceeasi duminica.

In primul rand, dezbaterea pu­blica prea indelungata pune in pericol sanatatea acestui partid. Democratia trebuie consumata cu moderatiune. Altfel anul viitor, vreme de prea multe luni, vor fi dezbatute raspunderi, se va vorbi despre saracie, ciocoism si incompetenta in fata unui public care are incredere zero in actua­lii guvernanti. si, tot prea mult timp, cei care conduc vor trebui sa iasa in public – unde oamenii voci­fereaza si arunca uneori cu produse din gradina de pe langa casa. Asa ca mai bine vorbim despre primarul Gigel si cum a facut el bine, cu pungi colorate, la popor.

In al doilea rand, rezultatul de la locale e esential pentru rezultatul de la parlamentare. Daca in primavara PDL ar pierde pozitii in teritoriu, in toamna pierderile ar ajunge la cub. Asa, comasand, mergi la toate alegerile cu structura actuala a administratiei locale.

In al treilea rand, ceea ce a remarcat toata lumea, pentru PDL e mai ieftin. Toate alegerile pot fi combatute cu un singur rand de pungi si de autocare. Se spune ca prin „comasate”

S-ar face economie la buget, pret de doua patinoare. Nu e adevarat. Oricum trebuie organizate doua randuri de birouri electorale, doua randuri de liste (cei din strainatate nu pot vota la locale etc.). Asa ca, gargara…Ani si ani ne-a vorbit Traian Basescu despre nevoia de a te intoarce la popor atunci cand exista probleme in disputa. Sa spuna poporul prin referendum ce vrea… Era vorba insa despre un alt popor, cel care inca ii mai acorda ceva cre­dit. Cu poporul asta de acum e mai bine sa nu stai de vorba. Eu cred ca cel mai bine ar fi sa aplicam princi­piul antic al „ca­lendelor grecesti”. Adica sa stabilim ca vom comasa alegerile si sa spunem clar ca ele vor avea loc la o data care va fi anuntata ulterior. Dupa care, cum ziceam, sa trecem la munca! Unde s-o putea. In Spania, in Italia, peste ocean… Daca si acolo…

Comentarii

comentariu

About the Author

-