Published On: Soare, Sep 4th, 2011

Tot mai putini saraci gasesc mancare gratis la cantinele sociale

Share This
Tags

*In ultimii opt ani de zile, numarul brailenilor care se inghesuiau la cozi pentru o farfurie cu mancare calda de la cantinele sociale a scazut drastic, din cauza lipsei de fonduri alocate ajutorarii sarmanilor

Daca in anul 2003, Braila a inregistrat cel mai mare numar de persoane care luau masa la cantinele sociale si anume  2137, in 2008 numarul acestora a scazut pana la 723. Desi mai exista foarte multe persoane din randul cetatenilor braileni, care au nevoie de ajutor, lipsa de fonduri constituie principalul impediment in acordarea sprijinului necesar. Din aceasta cauza, unele cantine sociale din Braila nu pot oferi oamenilor sarmani decat o singura masa pe saptamana: sambata.

“ Din pacate, nu putem asigura masa decat pentru 25-30 de persoane. Fondurile sunt limitate si provin din activitatea bisericii. Meniul este diversificat de la saptamana la saptamana, este alcatuit din doua feluri de mancare si desert. Dar este bine ca macar aceasta bucurie o putem aduce pe chipul oamenilor” a declarat Nelu Coroiu, parintele bisericii si cantinei sociale Sfintii Petru si Pavel

La nivel national, lucrurile nu sunt cu mult diferite, in cele mai multe judete din tara, inregistrandu-se de asemenea o scadere semnificativa a persoanelor care beneficiaza de o masa calda de la cantinele sociale, tot din cauza fondurilor din ce in ce mai reduse. In aceste conditii, statisticile  arata ca in 2010 numarul romanilor  care manancau  la cantina a fost de 18.466 pe zi. Situatia s-a imbunatatit in ultimii ani, astfel ca in 2001 apelau la cantinele sociale 38.380 de persoane pe zi, iar in anul 2010 numarul acestora a scazut cu aproximativ 20.199 de persoane.

Cei mai saraci oameni care mananca la cantina se gasesc in Bucuresti (2850 de persoane zilnic), Constanta (1453) si Galati (1083).

In schimb, orasele in care persoanele sarace depinde cel mai putin de masa oferita de cantinele sociale sunt: Dolj (cu aproximativ 80 de persoane in anul 2010), Giurgiu ( cu 85 de persoane) si Bistrita-Nasaud. De specificat, ca pentru judetul Arges si Braila nu au mai fost furnizate date din anul 2010.

Din nefericire, sunt si judete unde sunt tot mai multi nevoiasi. Cea mai drastica crestere a avut loc in Mures. In 2001, 111 de persoane mergeau, zilnic, la cantinele sociale din judetul Mures. Anul trecut, numarul acestora a urcat pana la 330!

Comentarii

comentariu

About the Author

-