Published On: lun, Sep 5th, 2011

16.012 de luptatori cu merite deosebite incaseaza indemnizatii lunare cat un salariu mediu brut

Share This
Tags

In ciuda faptului ca la revolutie au participat sute de mii de oameni, 16.012 de luptatori cu merite deosebite incaseaza indemnizatii lunare cat un salariu mediu brut

* lista privilegiilor nu se opreste aici, ei primind terenuri, scutiri de impozite, calatorii gratuite cu CFR si la transportul local, dar si locuri de veci

Mai putin de un sfert dintre beneficiarii legii privind drepturile revolutionarilor sunt urmasi ai celor care au murit in decembrie 1989 sau luptatori care au fost raniti sau retinuti de autoritati. Restul, reprezentand peste 75% dintre persoanele inregistrate ca posesori ai unui certificat de revolutionar, au titlul de “Luptatori remarcati prin fapte deosebite”. Aceste date au fost puse la dispozitie de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor in urma unei solicitari de informatii publice formulate de Alianta pentru o Romanie Curata (ARC). Potrivit raspunsului SSPR din data de 25 august 2011, pana in prezent aceasta institutie a eliberat 21.243 de certificate de revolutionar, pentru urmatoarele categorii prevazute de lege:

-    Urmasi eroi-martiri – 2.059

-    Luptatori raniti – 2.226

-    Luptatori retinuti – 588

-    Luptatori raniti si retinuti – 169

-    Luptatori remarcati prin fapte deosebite – 16.012

-    Participanti (onorifici) – 189

In afara de ultima categorie – cea a participantilor onorifici la evenimentele din decembrie 1989 – toti ceilalti au dreptul la indemnizatii reparatorii lunare platite de la bugetul de stat. Grosul revolutionarilor care se bucura de acest drept este alcatuit insa nu din cei care au suferit direct – si-au pierdut parintii, au fost mutilati, raniti sau arestati in timpul revolutiei – ci din revolutionarii “cu merite deosebite”, titulatura care intotdeauna a fost atribuita pe baza unor criterii cel putin ambigue.

Premierul Emil Boc a declarat saptamana aceasta la B1 TV ca statul cheltuie in jur de 110 milioane de euro anual pentru plata indemnizatiilor la care au dreptul posesorii de certificate de revolutionari. “Astept acum sa imi faca o analiza Corpul de control al primului-ministru pe marginea temelor sesizate inclusiv de mass-media. In al doilea rand, vreau sa vad daca voi avea suportul in coalitie pentru a face ordine si in acest domeniu, pentru ca am nevoie de o lege in Parlament pentru a pune lucrurile in ordine”, a adaugat Boc.

Potrivit Legii 231/2004, titlul de revolutionar remarcat prin fapte deosebite este atribuit “celor care, in perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat si au condus grupuri sau multimi de oameni, au construit si au mentinut baricade împotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar si le-au aparat pana la data judecarii dictatorului, in localitatile unde au luptat pentru victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, precum si celor care au avut actiuni dovedite impotriva regimului si insemnelor comunismului intre 14-22 decembrie 1989”.

Revolutionarii cu merite deosebite nu au avut mereu dreptul la plata unei indemnizatii de la bugetul de stat, ci l-au capatat abia in 2004, la 14 ani de la evenimentele din decembrie 1989. Potrivit legii, ei au dreptul la o indemnizatie lunara reparatorie calculata prin aplicarea unui coeficient de 1,10 la valoarea salariului mediu brut pe tara (in anul 2011, salariul mediu brut este de 2.022 de lei). Ca sa poata primi aceasta indemnizatie, revolutionarii cu merite deosebite trebuie sa aiba un venit lunar mai mic decat acelasi salariu mediu brut. De exemplu, o persoana cu un salariu de 2.000 de lei (mai mic decat salariul mediu brut stabilit in 2011) va incasa si indemnizatia reparatorie de la bugetul de stat, in valoare de peste 2.200 de lei, dublandu-si practic veniturile. Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) ne-a comunicat ca nu detine o situatie a revolutionarilor care primesc in prezent indemnizatie, aceste date existand doar la casele de pensii judetene, cele care si platesc respectivele drepturi. Totusi, potrivit unei statistici prezentate de SSPR anul trecut si reprodusa in presa, in luna septembrie 2010 aveau decizii de plata a indemnizatiilor un numar de  8.654 luptatori cu merite deosebite, adica peste jumatate din numarul total al revolutionarilor cuprinsi in aceasta categorie.

Potrivit legii, revolutionarii cu merite deosebite se bucura de multe alte privilegii:

-    prioritate la atribuirea unei locuinte sociale

-    chirie stabilita la nivelul minim pentru locuintele atribuite de stat

-    dreptul de a cumpara sau inchiria cu prioritate si fara licitatie, din fondul de stat, un spatiu comercial

-    copiii beneficiarilor au acces gratuit in crese si gradinite si primesc rechizite gratuite

-    subventii de stat egale cu 50% din dobanda aferenta unui credit bancar imobiliar de pana la 20.000 de euro

-    atribuirea gratuita a 10.000 de metri patrati de teren in extravilan si a 500 de metri patrati in intravilan

-    atribuirea in proprietate, fara plata, a locului de veci

-    acces gratuit la tratament medical si la medicamente, toate costurile fiind suportate de la Fondul asigurarilor de sanatate

-    transport gratuit urban cu mijloacele de transport in comun

-    12 calatorii gratuite anuale in reteaua CFR

-    scutire de la plata taxelor si impozitelor pentru o locuinta si un autoturism aflate in proprietate

-    dreptul de a se pensiona cu 5 ani mai devreme decat varsta legala de pensionare

-    scutiri de la plata taxei radio-tv.

Societatea civila cere retragerea privilegiilor pentru revolutionarii cu merite deosebite

Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii (ARFP), Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania (SAR) si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) au solicitat inca de luna trecuta atat Guvernului cat si Parlamentului sa restranga drepturile acordate revolutionarilor exclusiv la urmasii celor decedati si la persoanele ranite in revolutia din decembrie 1989. Cele patru organizatii neguvernamentale considera ca persoanele incadrate in categoria luptatorilor remarcati prin fapte deosebite nu ar trebui sa aiba astfel de privilegii intrucat se produce o discriminare intre cei care au contribuit la caderea regimului comunist din spirit civic, fara a cere recompense si cei care au cerut si obtinut ulterior beneficii materiale.

In ultimii ani, aproape 200 de revolutionari cu merite deosebite au fost deconspirati de CNSAS ca fosti informatori sau lucratori ai Securitatii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-