Published On: mie, Aug 31st, 2011

Vremea in luna septembrie 2011.Prognoza meteorologica

Share This
Tags

In conditiile climatului temperat al tarii noastre, in luna septembrie (Rapciune), prima luna calendaristica a toamnei, reprezinta o perioada de tranzitie de la sezonul cald la cel rece.Prin urmare, perioadele mai calde vor alterna cu cele mai reci, intr-o succesiune care se modifica de la un an la altul.

Luna septembrie a anului 2011 se va incadra in limitele oscilatiilor climatice, cunoscute pentru aceasta perioada, dar va prezenta unele caracteristici termice si pluviometrice proprii, dupa cum urmeaza :

Sub aspectul termic, luna septembrie a acestui an va debuta cu o vreme usor instabila si racoroasa (1-5 septembrie). Alte perioade instabile si racoroase se asteapta sa cuprinda urmatoarele intervale calendaristice: 9-13; 17-19;23-26 si 29-30 septembrie. Dintre acestea, mai importanta va fii ultima perioada (29-30 septembrie), cand temperaturile minime nocturne vor cobori pana la 50C.In depresiunile din estul Transilvaniei, precum si in regiunile din extremitatea nordica  a tarii, in aceasta perioada temperaturile minime nocturne pot cobori pana la -50C, determinand fenomenul de bruma.

Perioadele mai calde vor cuprinde urmatoarele intervale calendaristice: 6-8; 14-16; 20-22 si 27-28 septembrie. Dintre acestea, mai importante vor fii perioadele  14-16 si 20-22 septembrie, cand temperaturile maxime diurne vor oscila intre 250 si 300 C.In regiunile din sudul si sud-estul tarii, in aceaste perioade temperaturile maxime diurne pot depasI 300 C.

Sub aspectul pluviometric, luna septembrie 2011 va fii apropiata de normalul climatic. Cantitatile de precipitattii vor fii mai semnificative in prima (1-10 septembrie) si ultima decada (21-30 septembrie).Ploile, care pot fii si sub forma de aversa, vor prevenii din evolutia unor fronturi atmosferice reci, in pasajul lor peste teritoriul Romaniei. Concret, ploile se asteapta sa cada cel putin in una din zilele intervalelor calendaristice :1-5; 9-13; 17-19; 23-26 si 29-30 septembrie 2011.In regiunile montane inalte (la peste 1500m), ploile se pot transforma vremelnic in lapovita si ninsoare.

Evolutia starilor de vreme va fii acompaniata de manifestarea unor fenomene meteorologice specifice acestei luni de toamna. Mai importante vor fii: ceata (in regiunile de campie si depresionare), in primele ore ale diminetilor; orasele(fulgere si tunete), la inceputul perioadelor de racire; bruma, mai cu seama in depresiunile intramontane si intensificari ale vitezei vintului, pana la vijelie, la inceputul perioadelor de racire.

Nota: Prezenta prognoza meteorologica are o probabilitate de realizare cuprinsa intre 90 si 95% si se refera, in principal la zona  Braila-Galati (nordul Baraganului- sudul Moldovei ). Ca urmare, unele perioade de incalzire si de racire, precum si cele cu precipitatii pot sa inceapa sau sa sfarseasca cu 1-2 zile mai devreme sau mai tarziu fata de datele calendaristice prognozate in functie de pozitia geografica a diferitelor regiuni din tara fata de care ne raportam.

Prof. dr. ION ISAIA

Comentarii

comentariu

About the Author

-