Published On: lun, Aug 8th, 2011

Vosganian: In ce continent e Romania, domnilor de la FMI?

Share This
Tags

Exista o seama de reprosuri pe care simt nevoia sa le fac abordarii actuale a FMI in ce priveste Romania. Inteleg ca exista o ambianta colegiala intre FMI, Comisia Europeana si Guvern in intentia de a se lauda unii pe altii si de a se felicita reciproc in legatura cu succesele repurtate in ultimii doi ani si jumatate in combaterea crizei. Cred,insa, ca daca iubim aceasta tara, cum FMI si Comisia Europeana n-au de ce (si nu le fac nici un repros din asta), trebuie sa mai temperam acest team-building armonios pe spinarea poporului roman.

Un prim repros este legat de faptul ca FMI, Comisia Europeana, Banca Nationala si Guvernul nu sufla o vorba despre cat de departe suntem –in jos, fireste – fata de angajamentele initiale din 2009 si despre cata suferinta si privatiuni a adus asta poporului roman.

Cel de-al doilea repros este legat de faptul ca FMI nu pomeneste un cuvant despre faptul ca scaderea deficitului bugetar nu este rezultatul unui succes guvernamental, ci al neindeplinirii unor responsabilitati fundamentale ale statului. Daca nu mai onorezi obligatiile in ce priveste politicile publice, se cheama ca ai facut reforma? Daca platesti cuintarziere diurna de deplasare a profesorilor de la tarainseamna ca ai consolidat bugetul? Daca finantarea medicamentelor compensate se terminain august,inseamna ca echilibrezi bugetul de sanatate? Daca reduci dramatic investitiile publice,inseamna ca tara e mai sigura? Ce fel de filosofie o mai fi si asta? Am postat deunazi un text care se chema “Parabola obezului ciung”. Asa sa functioneze oare criteriile FMI? S-a gandit cineva ca statul nu trebuie doar sa arate bine in statistici, dar mai trebuie sa si functioneze bine?

Cel de-al treilea repros pe care doresc sa-l fac e legat de contextul international. FMI si Comisia Europeana, ca si Banca Mondiala, nu sufla o vorba despre posibilele riscuri ale revenirii crizei. De parca Romania ar fi in alt continent decat Europa. Am cerut un program de prevenire a crizei, prin consultarea opozitiei. Inteleg ca nu e nevoie de consultare, Guvernul se consulta cu FMI si asta le e de ajuns. Dar de un program de combatere a crizei e nevoie, caci iata ce seintamplain tari mai solide decat a noastra. Datoria externa pe termen scurt e cam cat era cand am semnat acordul cu FMI. E drept ca rezervele BNR sunt mai mari, datorita banilor de la FMI. Dar sa fie BNR si piata valutara singurul lucru care conteaza? Este Romania pregatita sa faca fata unei recrudescente a crizei? Care e raspunsul FMI? Zero. FMI si Guvernul nu sufla o vorba despre capacitatea Romaniei de ainfrunta o noua situatie de crispare a sistemului bancar si de reducere a exporturilor? Guvernul nu mai are marja de manevra din 2009. Datoriile sunt de doua ori si jumatate mai mari, populatia e saracita iar mediul de afaceri vlaguit.

Asadar, care e raspunsul Guvernului, al FMI, al Bancii Mondiale, al BNR, al Comisiei Europene la aceasta intrebare: cat de pregatita e Romania sa se confrunte cu un nou val de criza? Care sunt mijloacele de reducere a riscurilor? Altele, fireste, decat reducerea,in termeni reali, a salariilor si pensiilor…

Comentarii

comentariu

About the Author

-