Published On: mie, Aug 24th, 2011

Vosganian: Comunicatul INS arata ca in primul semestru 2011 Romania a fost in stagnare economica!

Share This
Tags

Comunicatul Institutului National de Statistica privind rezultatele economice ale trimestrului al doilea este o incalceala de procente si de ajustari din care trebuie sa fii mare specialist ca sa poti pricepe ceva. Pe ansamblu comunicatul ofera o nota de optimist, am iesit din recesiune, ne vom incadra in tintele de crestere prognozate, vor veni si investitii straine etc.etc. O anumita cifra, strecurata fara nici un comentariu, ne da, totusi, imaginea necrutatoare: cresterea economica reala pe primul semestru 2011 fata de perioada similara a anului trecut este de numai 0,3%  , ceea ce arata cat se poate de clar ca aceasta perioada nu a fost una a reluarii cresterii, ci una a stagnarii. Ca sa nu mai vorbim de faptul  ca aceasta “performanta” de numai 0,3% se situeaza in marja de eroare si ca  Romania se situeaza la coada Europei, aflata, ea insasi, in dificultate.

De altfel, faptul ca suntem in stagnare economica este confirmat de majoritatea indicatorilor economici. La nivelul ocuparii, al investitiilor, al veniturilor nu se intrevede nici o relansare economica. Mai mult decat atat, investitiile straine merg si mai prost decat anul trecut, cand s-au situat la nivelul dezastruos de 27% din nivelul anului 2008 (2,6 miliarde de euro fata de 9,5 miliarde de euro). Cat despre mult laudata consolidare fiscala proslavita de FMI, s-o lasam balta. Daca nu ar fi fost cresterea de TVA de la 19% la 24%, veniturile bugetare pe primul semestru ar fi fost, in termeni reali, cu vreo 3-4% mai mici decat in 2010!!! Pai asa sa tot consolidezi bugetul, reducand cheltuielile prin taieri de salarii si ignorarea responsabilitatilor statului si majorand veniturile prin cresteri de impozite! Atata stie FMI sa invete un scolar mediocre cum e Guvernul PD? Ba sa-l mai si laude apoi la mam’mare si la mamitica?

Aflam de la Guvern si de la Banca Nationala ca tintele raman neschimbate. }i ca sansa indeplinirii lor sta in anul agricol bun. Guvernul nu mai e in stare sa asigure cresterea economica, o vor face, in locul lui, Rapciune si Brumarel! Nimeni nu spune ca productia agricola, mare binecuvantare, altminteri, nu duce nici la slujbe noi, nici la salarii mai mari, nici la investitii ori impozite, dat fiind ca cea mai mare parte a agriculturii se afla la noi in stadiul economiei naturale. Sa ne rugam, asadar, sa nu dea cu ploi si cu bruma, iar gandacul de Colorado si paduchele de San Jose sa aiba indigestie. Caci acestea, impreuna cu alaiul paparudelor, aducatoare de ploaie primavarateca, au ramas sperantele noastre in reluarea cresterii economice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-