Published On: vin, Aug 12th, 2011

Vesti proaste pentru pensionarii braileni: Guvernul ingheata pensiile!

Share This
Tags

Daca au vazut ca nu mai au de unde sa mai scoata bani, guvernatilor le-a venit excelenta idee de a bloca majorarea unor pensii  pana in anul  2014. Se gandeau ei ca pensiile sunt atat de mari, incat pensionarii nu au ce face cu banii.

Aceasta masura programata prin Legea pensiilor va trebui sa fie aplicata anul viitor, motivand ca lipsa unui “cadru sustenabil” de aplicare a legii va creste deficitul bugetar asigurarilor sociale de stat si poate avea consecinte grave drepturilor sociale.

Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014, releva insa ca Guvernul va amana pana in anul  2012 acordarea acestor drepturi, motivand ca aceste majorari determina cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurarilor sociale de stat cu aproximativ 865 milioane lei la nivelul unui an.

Avand in vedere ca lipsa unui cadru sustenabil de implementare a Legii privind sistemul unitar de pensii publice, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, poate crea consecinte grave in ceea ce priveste acordarea drepturilor de asigurari sociale si majorarea deficitului bugetului asigurarilor sociale de stat, se propune amanarea pana in anul 2014 a aplicarii acestor prevederi, in ceea ce priveste acordarea majorarii punctajelor lunare cu 25% pentru persoanele care au desfasurat activitati in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 si aplicarea unui indice de corectie la punctajul mediu anual pentru persoanele inscrise la pensie incepand cu 1 ianuarie 2011″, se arata in document.

Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data.

Oare cum vor reactiona pensionari cand vor afla aceasta veste?

Comentarii

comentariu

About the Author

-