Published On: lun, Aug 22nd, 2011

Unicul papirus roman se intoarce acasa

Share This
Tags

Papirusul respectiv este singurul din Romania si cel mai vechi din Europa.Acesta va fi depus la muzeul de arheologie”Calllatis” din Mangalia.

Dupa ce a fost trimis la Moscova, despre papirusul descoperit la Mangalia nu s-a mai stiut nimic timp de o jumatate de secol, crezandu-se ca a fost distrus.

”In anul 1959 a fost descoperit, la Mangalia, un papirus datat secolul IV I. Hr. Imediat dupa descoperire, a fost trimis pentru restaurare si conservare la Moscova si, timp de jumatate de secol, nu am mai stiut nimic despre acest papirus. In lucrarile de specialitate, dar si in diverse alte reviste si ziare romanesti, autorii articolelor scriau ca papirusul s-a distrus in momentul cand a fost scos din pamant. In realitate, el a fost restaurat si conservat, timp de trei ani, de Mihail A. Alexandrovski, un renumit specialist din Moscova, care a primit, pentru munca sa, cea mai inalta distinctie a statului rus”, a informat directorul Muzeului ”Callatis”.

“Dupa doi ani l-am regasit si, la solicitarile noastre de restituire, Centrul de conservare a cerut aprobarea Ministerului Culturii din Federatia Rusa, pe care a primit-o in iunie 2011. Mai mult, directorul Centrului de conservare, dr. Alexander Lesovoy, a convocat si un Consiliu stiintific, cu specialisti si experti din Federatia Rusa, pentru a analiza starea in care se afla papirusul. Concluzia a fost aceea ca se afla intr-o perfecta stare, la fel ca in anul 1961, atunci cand Mihail A. Alexandrovski a finalizat restaurarea si conservarea sa”, a precizat cercetatorul stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Comentarii

comentariu

About the Author

-