Published On: mar, Aug 2nd, 2011

De citit: Ulise de James Joyce

Share This
Tags

Joyce este un novator al romanului si unul dintre cei mai importanti scriitori irlandezi. Este un roman complex care revolutioneaza tehnica romanului clasic. Reprezinta o versiune moderna, parodica, a epopeii lui Homer “Odiseea”. In cele peste 700 de pagini se regaseste povestea unei singure zile joi, 16 iunie 1904 petrecuta in acelasi oras Dublin. Fiecare capitol din “Ulise” corespunde unui episode al epopeii si in acelasi timp, conform intentiei autorului unei anumite ore a zilei unei anumite arte sau ocupatii, unei culori dominante. Joyce realizeaza astfel faptul ca lucruri si fapte banale pot avea semnificatii mitice, ca o singura zi din viata unui anumit om, aparent neinsemnat, poate simboliza viata oricarui om, deci a intregii umanitati. Cei zece ani in care Ulise a ratacit prin Itaca, sunt concentrati intr-o singura zi.

In roman exista o subtila imbinare intre real si simbolic. Dublinul strabatut de Leopold Bloom are toate trasaturile orasului real prezentat cu o sumedenie de strazi , institutii, restaurante,baruri, pravalii toate cu asezarea lor reala, insa toate acestea capata valori simbolice prin analogie cu epopeea homerica, spre exemplu barul Kiernan este un simbol pentru pestera ciclopului.

Romanul are un final usor neobisnuit , daca ultima parte a epopeii ii este consacrata Penelopei alias Molly Bloom in “Ulise”; aceasta este trezita din somn de intoarcerea sotului ei si isi rememoreaza viata intr-un monolog interior care se incheie printr-un DA, afirmatie simbolica pentru dragoste si viata. Acest monolog interior se intinde pe zeci de pagini fara nici un semn de punctuatie, Joyce foloseste aceasta tehnica pentru a prezenta fluxul constiintei. “Ulise” este o opera originala care a deschis noi drumuri romanului contemporan. Va doresc lectura placuta!

Comentarii

comentariu

About the Author

-