Published On: vin, Aug 26th, 2011

UE ar trebui sa aiba reguli mai flexibile la acordarea ajutoarelor comunitare

Share This
Tags

* este opinia primarului Brailei, Aurel Simionescu * acesta se teme ca si in campania de distribuire din acest an, va fi nevoit sa trimita politistii la usile beneficiarilor, sa-i roage sa vina sa-si ia alimentele gratuite

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, se teme ca si in noua campanie de distribuire a ajutoarelor comunitare, ce va incepe in septembrie, se va intampla ca in cea de anul trecut, cand a trebuit sa se roage de oameni sa vina sa-si ia alimentele oferite gratis.

Desi in primele saptamani, brailenii saraci au dat buluc la cele doua centre, de teama ca nu vor apuca sa-si ia alimentele, pe final, situatia s-a schimbat radical, astfel incat a fost nevoie de masuri extreme, pentru ca municipalitatea sa “scape” de produsele care zaceau in depozite si riscau sa se strice. Cum apelurile prin presa nu au dat rezultate, edilul a trebuit sa trimita politistii locali dupa beneficiari, sa le bata la usa, sau sa le lase bilete in poarta, ca sa-i roage sa vina si sa-si ia ajutoarele. In final, tot au mai ramas produse, astfel incat acestea au fost returnate la Consiliul Judetean si dupa multa bataie de cap si acte peste acte, au putut fi distribuite in alte localitati, la saraci.

Simionescu nu mai vrea sa treaca prin asa ceva si si-ar dori ca UE sa permita o oarecare flexibilitate in distribuirea  acestor alimente: „Este o lista care este facuta de catre Agentia de Prestatii Sociale, pe aia noi o avem si pe aia o respectam. Si lista reflecta situatia de la 31 iulie, deci daca eu am patit ceva sau am devenit somer abia la 1 august, asta este viata. Nu vreau sa comentez prea mult acum, dar oamenii au nevoie de niste produse, care poate nu sunt cele pe care vreau sa i le dau eu. Adica eu vreau sa ii dau lui X faina, zahar, ulei, dar acea persoana poate are glicemia marita, nu manaca zahar, zice <<nu-mi trebuie!>> si atunci nu vine sa ia aceste produse. Pentru ca se mai intampla si altceva: unii dintre beneficiari iau produsele si le vand dupa aceea pe cele de care nu au nevoie. Eu cred ca acest sprijin comunitar pe care il avem ar fi trebuit sa fie unul nuantat, ca sa zic asa, adica sa se stabileasca cantitatile medii, pentru fiecare produs, dar sa accepte ca acele alimente care nu sunt dorite de beneficiar sa fie date altcuiva aflat in nevoie. Deci este o formula de ajutor buna pe fond, dar trebuie nuantata, pentru ca sunt nevoi diverse. In momentul in care am inventariat acele persoane, 11.000 persoane cate sunt la Braila, pot, statistic vorbind, sa inventariez si niste nevoi si sa nu fiu obligat, ca Primarie, sa impun omului sa ia 7 kile de-aia si 10 kile din cealalta, daca el nu vrea sa le ia pe toate. Nu de alta, dar in conditiile in care el nu le ia pe toate, ceea ce e foarte posibil, eu am o problema ca Primarie, fiindca imi raman in gestiune produsele acelea, pe care nu pot sa le dau altcuiva. Eu ma refer, de exemplu, la posibilitatea pe care am avut-o anul trecut ca, la final,  in momentul in care raman niste produse, sa le distribuim la cei saraci, fara a mai avea nevoie de toata birocratia de care a fost nevoie.

Teoretic, 3 luni este termenul in care noi trebuie sa distribuim aceste produse, insa noi am tot fortat nota de fiecare data mai ales cand a fost vorba de produse cu termen de valabilitate, la cele vrac, fiindca acestea se strica, nu putem sa le tinem prea mult. Plus ca acolo, la depozitele acelea, sunt niste functionari care stau si asteapta cu lunile sa vina oamenii sa-si ia alimentele”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-