Published On: mar, Aug 2nd, 2011

Schimbari in educatie

Share This
Tags

Din aceasta toamna vor intra in vigoare noile prevederi ale legii educatiei. Elevii care vor incepe din toamna clasa a cincea vor petrece cinci ani in scoala gimnaziala, in loc de patru, cum era pana acum. Astfel, clasa a noua nu va mai fi prima din ciclul liceal, ci ultima din ciclul gimnazial.

La finalul ciclului, toti elevii vor trebui sa sustina o evaluare nationala, la cinci probe, respectiv sase probe pentru minoritati. Aceste probe sunt: limba si literatura romana, limba materna (proba valabila pentru membrii minoritatilor nationale), o proba transdisciplinara la matematica si stiinte si proba la o limba straina.

In plus, in timpul ultimului an scolar, elevii vor sustine o proba practica de utilizare a calculatorului si o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale.

Mai mult, admiterea la liceu sau la scoala profesionala va avea loc la nivelul unitatilor de invatamant cu clasele X – XII. Liceele si scolile profesionale vor avea obligatia de a depune pana cel tarziu inceputul clasei a VIII-a procedurile de organizare a examenului, probele de admitere si programele.

Practic, se revine la modalitatea de admitere in fiecare liceu, nu pe baza examenelor nationale, cum a avut loc in ultimii ani.

Nici examenul de bacalaureat nu scapa de schimbari. Elevii care vor intra in clasa a IX-a in 2012, sunt primii care vor sustine noul bacalaureat. La finalul invatamantului liceal, absolventii vor primi diploma de absolvire si foaia matricola, parte a portofoliului educational, care attesta finalizarea studiilor liceale si care confera dreptul de acces, in conditiile legii, in invatamantul postliceal, precum si dreptul de sustinere a examenului de bacalaureat.

Absolventii invatamantului liceal care sustin si promoveaza examenul national de bacalaureat dobandesc si diploma de bacalaureat, care le da dreptul de acces in invatamantul superior, in conditiile legii.

Examenul national de bacalaureat consta in sustinerea a trei probe orale (respectiv patru in cazul elevilor care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale) si trei probe scrise (respectiv patru in cazul elevilor care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale).

Comentarii

comentariu

About the Author

-