Published On: mar, Aug 2nd, 2011

Regimul Orban vine cu noi idei periculoase

Share This
Tags

Guvernul FIDESZ din Ungaria va cere unor comisii parlamentare sa analizeze daca legile actuale permit identificarea celor responsabili de cresterea datoriei nationale si daca acestia pot fi trasi la raspundere pentru politicile lor. Daca acest lucru nu este posibil prin legislatia actuala, atunci FIDESZ va introduce reglementarile necesare, conform declaratiilor facute chiar de catre purtatorul de cuvant al formatiunii conduse de Viktor Orban.

Unii ar putea spune ca nu este nimicin neregula c cei vinovati de distrugerea unei economii sa plateasca, inclusiv penal daca se poate. Practicinsa, o astfel de abordare este inacceptabila pentru un stat de drept. Politicile publice pot da rezultate si rezultate. Factorii care determina rezultatele unor politici publice sunt multiplii si niciodata nu vor putea fi identificati toti, cu atat mai putinintr-un mediu atat de volatil cum este cel al unei economii globalizate.

In Romania, dupa modelul patentat de Viktor Orban, Traian Basescu vine si propune limitarea deficitului bugetar prin Constitutie. Analisti avizati explica de ce o astfel de idee este simplista, ba mai mult este o prostie. Limitarea constitutionala a deficitului bugetar ar putea parea unora, la prima vedere, drept armaimpotriva populismului. Evident, o astfel de abordare ignorea faptul ca, mai importanta decat cheltuirea banilor, este modulin care acestia sunt cheltuiti. Adica, diferenta dintre risipa si investitie.

Sa presupuneminsa ca o astfel de propunere ar fi implementata.Dintr-o data, scopul tuturor guvernelor nu ar mai deveni dezvoltarea economiei si bunastarea societatii. Principala preocupare ar deveni nedepasirea tintei de deficit bugetar. Cu alte cuvinte, este o dorinta de a transpunein Constitutie filozofia taierilor. Orice alta optiune devine pasibila de pedeapsa penala. Aceasta nu ar mai fi guvernare, ci contabilitate la o scara mai larga.

Sa neinchipuim insa si o alta ipoteza. De ce sa nu fie facuti responsabili si cei care au mintit populatia sau pur si simplu nu au fost capabili sa anticipeze venirea crizei (a se vedea situatia din Islanda) – mesajul conform caruia „criza economica refuza pur si simplu sa intrein Romania” este una dintre cele mai sinistre mostre de cinism din ultimii 20 de ani.

Inainte ca Basescu sa faca astfel de propuneri, ar trebui sa se uitein oglinda si saisi aminteasca toate minciunile proferatein campania din 2009, cu privire la plata pensiilor si salariilor, cu privire la pensiile militare samd. Pana la urma, si nu neaparat la extrem, Basescu si acest Guvern se fac direct vinovati de furt din buzunarul romanilor, prin taierea salariilor.

PS: Observati ironia implicita din propunerea lui Viktor Orban. Conform acestei propuneri, Basescu, Boc&co. ar putea avea serioase probleme avandin vedere ca au reusit saindatoreze Romania la un nivel fara precedentin ultimii zeci de ani.

Comentarii

comentariu

About the Author

-