Published On: joi, Aug 4th, 2011

Recunoaste si Basescu ca USL va obtine peste 50% din mandatele parlamentare

Share This
Tags

Intr-o interpretare aberanta a articolului 103 din Constitutia Romaniei, Traian Basescu  ameninta USL ca nu va desemna premierul de la Uniune, chiar daca aceasta va avea peste 50% din mandatele parlamentare.

Prima concluzie pe care o pot trage de aici este ca si Basescu se vede nevoit sa recunoasca, implicit,  faptul ca acest rezultat, care reprezinta un cosmar pentru el si PDL, poate fi obtinut de Uniunea Social Liberala. Restul este can-can pentru clientela portocalie, care este acum speriata de pierderea alegerilor.

Traian Basescu refuza sa inteleaga un lucru simplu. Daca o formatiune politica obtine peste 50% din mandate, inseamna ca poporul doreste ca acea majoritate sa formeze guvernul.  Iar in sistemul nostru constitutional, numirea guvernului se face de catre parlament. De aceea au loc alegeri, pentru ca romanii sa decida configuratia parlamentului si implicit ce formatiune politica va forma guvernul. Presedintele,  in sistemul nostru constitutional, are doar rolul de a declansa procedura de investire a guvernului, prin desemnarea unui CANDIDAT de prim ministru, nu  prin desemnarea PRIMULUI MINISTRU. Si  doar in urma consultarii cu formatiunea care a castigat alegerile, respectand deci vointa alegatorilor.

Eu insa nu cred ca trebuie sa ne pierdem timpul cu discutii suplimentare despre ce a spus Basescu la acest capitol.  In primul rand pentru ca felul in care a actionat, in trecut,  Basescu este in contradictie cu ceea ce a afirmat el acum. Iata, spre exemplu, Boc este premier pentru ca acelasi Basescu a spus ca este normal ca primul-ministru sa vina de la partidul cu cele mai multe mandate in Parlament. Pe de alta parte, Tariceanu a ajuns premier pentru ca acelasi Basescu a sustinut ca Alianta D.A (!!!) a avut mai multe mandate decat PSD (Uniunea Nationala PSD+PUR care nu era  inscrisa la tribunal, deci inexistenta, in opinia lui Basescu). Sigur, putem discuta si aici, putem analiza legea partidelor politice…

Cred insa ca toate aceste baloane de incercare sunt aruncate, pe piata dezbaterilor publice, de Basescu si de oamenii sai pentru a acoperi problemele serioase cu care se confrunta populatia in aceasta perioada.

PS: Cum era sloganul acela din 2009? A,da – De ce le este frica nu scapa!

Comentarii

comentariu

About the Author

-