Published On: mie, Aug 31st, 2011

Punga cu caldura Partidul de guvernamant a inlocuit vara punga portocalie cu spaga in punga verde. Iarna se pregateste sa ofere un sal calduros si incolor

Share This
Tags

Eliminarea subventiei pentru incalzire s-a strecurat in mass-media discret, tiptil, la vreme de week-end, intre o nunta si un uragan. Intre Irene si Elodia. De fapt, nici nu s-a prea vorbit despre ea, ci despre noul sistem de ajutoare care e mereu „mai etic” decat cel vechi. Toate astea sunt semne clare ale competentei manageriale a domnului Lazaroiu. Nu ma refer, evident, la competenta sa in ceea ce priveste problemele sociale, ci la priceperea pe care o are in privinta manipularii. E adevarat, trimisul lui Basescu pe langa guvernul Boc nu ne spune de ce plateste Romania acum gazul metan din Rusia cu 400 de dolari fata de 100 de dolari in 2004.

Din momentul disparitiei subventiei, Romania trece definitiv de la statul social (macar teoretic si prevazut de Constitutie) la localitatea sociala dupa posibilitati. Pentru ca la nivelul localitatii se mai pot plati ajutoare, in asa fel incat oamenii  sa-si poata permite un calorifer care functioneaza.

Masura afecteaza un numar enorm de oameni din mediul urban de toate dimensiunile. Cam un milion de familii vor fi lovite direct. Cei mai afectati vor fi cei care castiga putin peste 786 RON lunar si care nu vor mai primi ajutoare, subventii, nimic. Practic, e vorba despre romanii care au venitul mediu pe economie in mediul urban (908 lei conform datelor oficiale). La vreme de iarna, ei vor avea o situatie materiala mai rea decat cei care castiga si cu 30% mai putin.

Aceasta masura se aplica in iarna dinaintea alegerilor locale. Ramane intre noi: probabil ca din acest motiv, PDL doreste amanarea alegerilor locale! La momentul electoral propriu- zis (alegeri la termen), cetatenii tocmai ar fi pe cale sa plateasca factura la caldura pentru ultimele luni de iarna. Or, dimensiunea concreta a acestor cheltuieli depinde de acum mai ales de primari. Care pot sa acorde sau nu ajutoare.

Altfel spus, primarilor PDL li se ofera posibilitatea sa dea. Sa fie buni. Sa se aleaga usor. Este foarte posibil ca ei sa primeasca si mijloacele necesare ca sa faca asta. In fond, anuland subventia, potrivit domnului Lazaroiu, se face o economie de 120 de milioane de euro. Ar fi resurse, nu? Subventia era ceva abstract, nu se vedea, nu stiai cui sa multumesti pentru ea. Ajutorul e concret si relativ discretionar. Vine de la cineva anume, cu nume si prenume pe buletinul de vot. A da ajutor e un exemplu de eficienta politica in absenta oricarei eficiente economice.

Partidul de guvernamant a inlocuit vara punga portocalie cu spaga in punga verde. Iarna se pregateste sa ofere un sal calduros si incolor. Pentru ca la toamna viitoare toti pionii locali ai alegerilor sa fie la locul lor. Din acest moment, putem defini integral doctrina basesciana in materie: statul social e acea formula bazata pe pomana, cu exceptia momentelor electorale, cand cetateanul care primeste are si el ceva de oferit si sistemul devine echitabil.

Comentarii

comentariu

About the Author

-