Published On: lun, Aug 8th, 2011

Parintii, profesorii si saracia sunt principalele motive ale escaladarii violentei stradale

Share This
Tags

* cam asta ar fi concluzia unui raport prezentat consilierilor municipali, finalizat cu un Plan de ordine publica * singurele lucruri bune care se intampla pe acest plan sunt, potrivit autorilor documentului, vigilenta Politiei si faptul ca multi dintre infractori pleaca peste hotare, unde e rost de prada mai bogata

Lipsa de educatie a tinerilor, de care se fac vinovati parintii si profesorii, dar si saracia accentuata sunt cauzele care imping brailenii la acte violente, sau la aderarea la grupari de cartier, unde se formeaza din adolescenta adevaratii infractori. Este una dintre premisele de la care se pleaca intr-un raport cu privire la starea infractionala din municipiul Braila si la necesitatea punerii la punct a unui plan coerent de ordine publica.

Dupa cum va informam anterior, comisia special constituita in acest scop a admis ca, la nivelul orasului, sunt probleme serioase legate de luptele intre gastile de cartier, infractiunile cu violenta, ultraj contra bunelor moravuri, furturile din societati comerciale, furturile din posete si din buzunare, talhariile, furturile din autoturisme. Comisia a identificat si cauzele acestei situatii, dupa cum urmeaza:

Ingrijorator este ca la faptele mentionate mai sus, participa multi tineri pe fondul lipsei activitatii educationale desfasurate de parinti si profesori.

Cauzele care au generat aceste genuri de infractiuni sunt: * starea precara a veniturilor populatiei si numarul mare de someri, materializate intr-un nivel scazut de trai si care influenteaza negativ starea de spirit a populatiei, conducand astfel la  inregistrarea unui numar mare de stari conflictuale si fapte antisociale * deteriorarea  cadrului moral si educational  pe are familia, scoala si societatea ar trebui sa-l ofere minorilor si tinerilor * existenta unui camp mare de actiune pentru persoanele predispuse la comiterea  de infractiuni, generat de aglomerarea urbana , marirea parcului auto si cresterea numarului masinilor de provenienta straina, cresterea numarului de mici magazine stradale * tratarea cu superficialitate a recomandarilor facute de Politie, in contextul pregatirii antiinfractionale a populatiei * nerespectarea de catre administratori a recomandarilor politistilor de a se conforma dispozitiilor legale de asigurare cu paza sau sisteme de alarma a magazinelor * existenta unei piete dinamice de desfacere a bunului produs al infractiunilor, la preturi modice * legislatia prea permisiva pentru autorii infractiunilor”.

Potrivit autorilor documentului, fenomenul infractional, la nivelul municipiului Braila, este in scadere – cel putin arata statisticile, fiindca realitatea din teren stiu ei singuri, brailenii, cum arata. Care sunt motivele pentru care stam asa de bine, din punct de vedere al infractionalitatii?

Actiunile “mai bine conturate” ale organelor de ordine – sa traiasca! – si faptul ca infractorii au plecat peste hotare, ca tot omul care vrea sa castige mai mult: “La nivelul municipiului Braila, fenomenul infractional arata o scadere  la majoritatea indicatorilor, fapt datorat unei actiuni mai bine conturate a organelor de ordine publica, coroborata cu fenomenul migratiei infractionale spre tari mai bogate. Cu toate acestea, cartiere precum Chercea, Lacu Dulce, Radu Negru, Viziru, Calarasi IV detin locuri “fruntase“  intr-un top al infractionalitatii”.

Documentul amintit a fost elaborat de Comisia Locala de Ordine Publica, din care fac parte: primarul Aurel Simionescu, seful Politiei Municipale, Costel Arbunea, directorul executiv al Politiei Locale, Traian Jipa, secretarul municipiului, Mircea Fudulaiche, consilierii Vasile Varga, Doru Damian, Ionel Enuta. 

Comentarii

comentariu

About the Author

-