Published On: joi, Aug 25th, 2011

Paradoxul reconversiei profesionale la Braila: Somerii se recalifica in meserii care nu sunt cautate pe piata

Share This
Tags

* potrivit datelor oficiale, in acest an,  26% dintre absolventii braileni ai cursurilor de formare profesionala si-au gasit o noua slujba  

In primele 7 luni ale anului, la nivelul judetului Braila, 364 de someri au participat la cursuri finantate din bugetul asigurarilor de somaj, iar alti 112 someri au urmat cursuri finantate din fonduri europene. Dintre acestia, numai 128 si-au gasit un loc de munca, dupa absolvirea programelor de formare profesionala.

Este o realitate dureroasa pentru sindicalisti, care sunt de parere ca masurile luate pentru ajutarea celor ramasi fara slujba arata bine pe hartie, insa in practica, nu dau roadele dorite.

Presedintele CSDR Braila, Dumitru Sisu, critica slaba orientare a autoritatilor in identificarea meseriilor care mai au cat de cat cautare pe piata muncii, inainte de a se apuca de organizarea unor cursuri de recalificare. Sisu considera ca daca tot se cheltuiesc sume importante pentru aceste programe de reconversie profesionala, ar fi de dorit ca acestea sa aiba un rezultat concret in angajarea cursantilor, nu doar in bifarea unor actiuni de catre angajatii AJOFM.

Sisu a facut aceste comentarii in cadrul sedintei Comisiei de dialog social, la discutia cu privire la programele de reconversie profesionala derulate in judetul Braila pe parcursul anului 2011:

“In perioada urmatoare se anunta concedieri masive din foarte multe domenii de activitate – vorbesc de bugetari, confederatiile sunt interesate daca exista un plan de reconversie profesionala vis-a-vis de cei care vor fi disponibilizati si un plan de acompaniament social fata de toata lumea care va pleca. Este vorba de cei 10.000 de bugetari anuntati si inca 10.000 care nu sunt anuntati. Aveţi o strategie cu privire la o evolutie a pietei muncii pe 5 – 10 – 15 ani, atat la nivelul UE, cat si al Romaniei? Pentru ca daca va prezint niste materiale din anii anteriori, noi am tot bajbait pe piata muncii si n-am facut nimic concret. Am sacrificat niste oameni, i-am recalificat, iar in clipa in care le-am dat drumul pe piata muncii, deja pe sectorul respectiv erau blocate locurile”.

Direcorul adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila, Mihaela Mirica, a admis ca prognozele agentiilor de acest tip din tara nu “fotografiaza” exact realitatea: “Se efectueaza niste studii care sa ateste necesarul pe piata muncii, care se fac la nivel national. La nivel judetean, fiecare AJOFM isi studiaza cerintele pietei muncii. De aceea, aceste cursuri de formare profesionala si de recalificare se fac in deplina concordanta cu cerintele pietei muncii la ora actuala. Nu facem cursuri de calificare ca sa ne aflam in treaba. Prognoze se fac, insa nu intotdeauna coincid cu realitatea”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-