Published On: mie, Aug 10th, 2011

Mai intai contra-reforma, pe urma reforma…

Share This
Tags

Pedelismul e ca un sistem medical care si-a creat singur si bolile, si bolnavii si se lauda acum ca ia pulsul si da aspirinem aflat, pe surse, care va fi principalul mesaj al actualului partid de guvernamant in 2012. Sursele despre care vorbesc sunt, de fapt, chiar declaratiile publice ale reprezentantilor de frunte ai partidului. Trebuie doar sa stii sa le asculti cum se cuvine si sa pui lucrurile cap la cap. Cu cap. Prin urmare, structurile basesciene ne vor spune, direct sau indirect, urmatoarele:

PD(L) este o structura politica noua, aparuta in anul de foc si de lupta 2004, o data cu Revolutia Oranj de la Kiev. Pana in acel moment, Romania fusese condusa (in ordine cronologica) de Burebista, Nicolae Ceausescu, de Ion Iliescu si de mine. Toate aceste regimuri au fost daunatoare tarii (Burebista a distrus viticultura!). Nascut din spuma marii, PD(L) a inceput prima guvernare buna si responsabila din istorie. A pus in miscare primele reforme in domenii ca invatamantul, sanatatea, pensiile, salariile, ordinea publica… Ma rog, in toate domeniile, cu exceptia comertului si pescuitului maritim care nu mai exista, pentru ca odinioara Burebista a vandut flota pe nimic.

Nu ma credeti? Pai, acest tip de discurs are loc si acum. Nu apar, cand si cand, ministrii PDL la televizor, cu priviri obosite, dar scanteietoare, sa ne spuna ca ei incep reformele necesare si nu se opresc pana nu le duc la capat? Nu afirma ei ca tara trebuie scapata de mostenirea pesedista? De populism? De statul bazat pe risipa? Nu scriu deja peste tot ideologii portocalii ca o victorie a USL ar insemna o intoarcere la “epoca Nastase”?

Ideea de baza e simpla: in douazeci si unu de ani de postcomunism au existat doar ei, acum, si desertul pesedist de dinainte. }i cum predatul istoriei in scoli pare sa fi devenit o activitate cu rezultate stranii, trebuie spus mereu si mereu ca realitatea istorica e alta. Cu totul alta.

De fapt, in douazeci si unu de ani, PSD a avut doi premieri care au administrat tara opt ani. In plus, a mai existat o participare la guvernare a partidului, sub premierul Boc, vreme de cateva luni, in conditiile stiute. In rest? Ceilalti 11 ani? Ale cui au fost guvernele Roman si Stolojan? Cine a participat din plin la guvernarea CDR? Tot in perioada avuta in vedere, PSD a avut presedinte zece ani. Mai putin de jumatate din timp.

Nu vreau sa masor lucrurile astea cu pipeta si nici sa ma absolv de raspunderi pe mine sau partidul meu. Vreau doar sa amintesc faptul ca cei care conduc acum, ca structura politica, exista de mai bine de doua decenii si sunt parte a acestei istorii, cu reusitele si nereusitele ei. Scena publica nu se imparte in profesori de morala si eficienta si in invatacei pusi la colt. In politicieni si Traian Basescu.

In plus, cifrele din multe capitole nu sustin deloc tezele propagandei PDL. In 2004, de pilda, numarul bugetarilor era de 950.000, cheltuiala cu ei era sub 5% din buget. Acum, Guvernul se chinuieste sa aduca acest numar la 1.250.000, la presiunea FMI, si sa coboare cheltuiala la sapte si ceva la suta. Asta pentru ca am vorbit de cheltuieli nesabuite cu aparatul de stat.

Prin urmare, reformele PDL nu sunt decat rezultatul cutitului ajuns la os. Nu situatia lasata de PSD acum sapte ani a facut necesare masuri disperate. Mai intai, actuala putere a distrus structurile statale printr-o ampla contra reforma. Pe urma a anuntat ca trece la modernizarea a ceea ce a mai ramas din stat, adica face reforme. Mai plastic spus, pedelismul e ca un sistem medical care si-a creat singur si bolile, si bolnavii si se lauda acum ca ia pulsul si da aspirine.

Comentarii

comentariu

About the Author

-