Published On: lun, Aug 8th, 2011

Iliescu: Neprofesionalismul Guvernului Boc e un factor suplimentar de risc in fata crizei economice

Share This
Tags

Situatia economica globala este inca “fluida”, spune Ion Iliescu, consecintele pentru Romania putand fi agravate de neprofesionalismul guvernului actual.

Iliescu a afirmat ca, la nivel global, situatia economica este inca “fluida”, mai multi analisti avertizand de mai mult timp ca este posibila revenirea unei recesiuni mondiale. Fostul sef de stat a apreciat ca economia mondiala, dupa decizia Standard&Poor’s de a retrograda ratingul SUA, depinde in primul rand de reactia Uniunii Europene.

“Si Uniunea Europeana se confrunta cu probleme, poate cu exceptia Germaniei, care are o economie mai solida si mai puternica, dar nici ei nu ii este usor, si a unor state nordice. Dar de raspunsul rapid al UE depinde amploarea unei crize, mai ales ca sunt state europene care se confrunta cu probleme “, a spus Iliescu.

Fostul presedinte a apreciat ca, oricare ar fi evolutia la nivel mondial, Romania va avea de suferit.

“La noi, pe langa factorul internaţional care a fost prezent din 2008 incoace, se adauga probleme specifice care tin de guvernare si de economia noastra si care, la microscara, pot face sa apara alte elemente. Este posibil orice, la noi sistemul bancar este dependent de cel international, mai ales ca aproape toate bancile sunt direct influentate de evolutia din Europa, fiind mai toate bnci straine”, a declarat Iliescu.

El a afirmat ca Romania face parte dintr-un cadru international caruia nu i se poate sustrage, insa exista factori suplimentari de risc cauzati de actuala guvernare.

“Daca am avea un guvern care s-ar adapta mai usor la evolutiile rapide pe plan mondial, ar fi o speranta. Dar avand un guvern care si-a dovedit neprofesionalismul in ultimii ani, care pluteste in necunoscut, bajbaind ca o barca lasata in voia valurilor fara busola, este cam greu sa cred ca Guvernul Boc ar putea fi in stare sa ia masuri care sa protejeze cat de cat Romania in fata unei crize. In plus, masurile exagerate de austeritate luate au agravat starea economica, facand-o si mai vulnerabila”, a mai declarat Iliescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-