Published On: vin, Aug 5th, 2011

Gastile de cartier, o problema majora, recunoscuta, in sfarsit, de autoritatile brailene

Share This
Tags

* intr-un document oficial, prezentat consilierilor municipali, pe un loc fruntas intre problemele de siguranta publica in municipiu se afla aceea a luptei pentru suprematie intre gastile de cartier

Consilierii municipali braileni au aprobat, recent, Planul de ordine si siguranta publica al municipiului Braila, intocmit de o comisie special constituita in scopul elaborarii acestui program. In documentul prezentat alesilor locali se recunoaste, negru pe alb, ca gastile de cartier reprezinta o problema majora, caracteristica Brailei – fenomen pe care reprezentantii organelor de ordine au incercat sa-l minimalizeze, ani de zile. 

“Fenomenele sociale specifice societatii de consum comporta si riscuri necunoscute cu putini ani in urma. Traficul si consumul de droguri, violenta asa-ziselor gasti de cartier, prostitutia, teribilismul “imprumutat” de generatia tanara de pe internet sau din mass-media de scandal sunt probleme reale care trebuie rezolvate cu solutii concrete. Ca o caracteristica pentru municipiul Braila este inregistrarea unui numar mare de infractiuni comise, in special cu violenta, pe fonsul consumului de bauturi alcoolice, lipsa educatiei unor tineri care se constituie in gasti de cartier si incearca sa-si consolideze pozitii de lideri in anumite zone, tineri care provin majoritatea din familii dezorganizate, fara ocupatie si care si-au facut un scop din comiterea de fapte antisociale”.

Autorii documentului merg cu sinceritatea mai departe si admit ca opinia publica “detesta” actele de violenta intre gastile de cartier si ca acestea – care devin uneori adevarate lupte de strada, desfasurandu-se sub ochii inspaimantati ai trecatorilor – nu dau bine la imaginea organelor de ordine: “Se comit infractiuni de ultraj contra bunelor moravuri, pe fondul razbunarii intre grupurile de tineri pentru mentinerea asa-zisei suprematii in anumite zone, aspecte detestate de opinia publica  si care creeaza o problema de imagine nefavorabila organelor abilitate sa intervina pentru mentinerea ordinii si linistii publice. (…)

In zone mai izolate, dar in special dupa lasarea intunericului, se inregistreaza talharii prin smulgerea lantisoarelor de la gatul femeilor, precum si a telefoanelor mobile de la copii. La un nivel ridicat se mentin furturile din autoturisme, in special pe timp de noapte, in zonele neiluminate, avand in vedere usurinta cu care se pot comite acest gen de fapte de catre infractori”.

O alta problema spinoasa recunoscuta de catre autorii raportului este aceea a sigurantei copiilor in scoli: ” Poate cel mai sensibil punct al sigurantei publice este siguranta in scoli, siguranta copiilor pe drumul de acasa spre scoala si invers. Supravegherea elevilor in incinta locatiilor de invatamant se realizeaza fie in sistem electronic, fie prin intermediul agentilor locali sau agentilor de paza din sistemul privat, fara a se avea in vedere si siguranta acestora pe traseul casa-scoala si retur”.

Documentul amintit a fost elaborat de Comisia Locala de Ordine Publica, din care fac parte: primarul Aurel Simionescu, seful Politiei Municipale, Costel Arbunea, directorul executiv al Politiei Locale, Traian Jipa, secretarul municipiului, Mircea Fudulaiche, consilierii Vasile Varga, Doru Damian, Ionel Enuta. 

Comentarii

comentariu

About the Author

-