Published On: mar, Aug 2nd, 2011

Explozie si incendiu, intr-o gospodarie din Gropeni

Share This
Tags

* 11 persoane, dintre care 3 copii, au ramas fara un acoperis deasupra capului

Zi nefasta astazi, pentru o familie din Gropeni, unde o butelie a explodat, provocand un urias incendiu, care a mistuit intreaga casa. Locatarii sunt oameni saraci, care traiesc din ajutorul social si care dupa sinistrul de astazi, au ramas doar cu hainele de pe ei, fiindca din toate bunurile adunate intr-o viata, nu au mai apucat sa salveze decat un televizor.

Totul s-a intamplat cand una dintre femei a vrut sa prajeasca niste cartofi si a observat ca butelia de la aragaz era goala. Ea a inlocuit butelia cu alta, incarcata de curand, dupa care a aprins chibritul si a dat drumul la gaz. Instantaneu, s-a produs o explozie puternica si s-a declansat un incendiu. Socata, femeia, care a scapat fara vreo rana, a iesit din bucatarie si i-a strigat mama sale, care era intr-o alta camera, sa salveze copiii. Speriati de zgomotul puternic, vecinii au iesit in ulita, sa vada ce se intampla si au fost ingroziti sa vada cum flacarile puternice s-au extins rapid la intreaga casa. Oamenii au adus apa cu galetile sau cu furtunul, in incercarea de a limita proportiile sinistrului, mai ales ca imobilele din vecini erau la o distanta foarte mica de casa in flacari si se puteau aprinde oricand.

“Am vrut sa  fac niste cartofi pentru copii si am vazut ca butelia e goala. Am pus cealalta butelie, dar cred ca au scapat gaze,  fiindca atunci cand am dat drumul la aragaz, mi-a sarit fumul in ochi si nu am mai vazut nimic. Am iesit din bucatarie si am strigat <<foc!>>, mama a scos copiii si eu am mai apucat sa scot televizorul, ca mi-era teama sa nu explodeze si el. Dupa aceea nu am mai putut intra din cauza fumului, nici acte nu mai avem!”, a declarat Genoveva Basno, una dintre locatare.

“A explodat butelia, dupa care a luat foc si noi am incercat sa scoatem afara cate ceva din casa, dar n-am mai putut. Era fum peste tot, erau flacari, nu am mai putut intra inauntru. Doar copiii i-am scos de acolo, ca altfel, ardeau si ei! In rest, am ramas fara nimic, nici hainele de pe noi nu sunt toate ale noastre, ne-au mai dat vecinii, ca eram uzi”, a spus si Paraschiva Basno, proprietara casei.

“Ne-am speriat, cand am vazut iese fum si apoi, am vazut ce repede s-au extins flacarile. Am venit toti vecinii cu caldari cu apa, cu furtunul, dar nu am putut sa intram sa mai salvam cate ceva, ca era incendiul prea puternic. Ne-a fost teama sa nu ia foc si casele de alaturi, ca vedeti ce apropiate sunt, am udat intr-una cu furtunul, ca la un moment dat, incepuse sa pocneasca tigla pe casa de alaturi!”, a mai povestit un vecin.

Primaria din localitate a dus familia Basno intr-o camera din gradinita, unde va innoapta, iar de maine, acestia vor fi gazduiti intr-o alta incapere, care va fi amenajata special pentru ei. Oamenii vor putea sta acolo pana cand, cu ajutorul Primariei, isi vor putea reconstrui casa.

“I-am gazduit deja pentru aceasta noapte, atat eu, cat si alti cetateni din comuna am adus deja ceva ajutoare pentru ei, mancare, paturi, haine, ca sa se descurce pana maine, si deja am identificat o locatie unde o sa stea pe o perioada de o luna, o luna si jumatate, pana isi vor reface locuinta. Nu o sa-i apuce frigul in strada, deci sigur, pana cand vine iarna, noi, Primaria, ii vom ajuta sa refaca imobilul in care locuiau” , a promis  viceprimarul de Gropeni, Anghel Bragau.

Comentarii

comentariu

About the Author

-