Published On: joi, Aug 11th, 2011

Energii alternative, pentru institutiile publice din judetul Braila

Share This
Tags

* presedintele Consiliului Judetean vrea sa treaca institutiile publice pe energii alternative, gen celule fotovoltaice sau energie eoliana, pentru ca acestea sunt mult mai ieftine * Gheorghe Bunea Stancu are in vedere primarii, spitale, camine culturale, plus iluminatul public * CJ ar putea suporta valoarea contributiei locale pentru toate localitatile din judet, iar restul sumei ar proveni din finantari nerabursabile

Presedintele Consiliului Judetean  Braila, Gheorghe Bunea Stancu, este pus pe economii la plata facturilor pentru utilitati. Daca pana de curand, Stancu avea in vedere realizarea de economii doar la Spitalul Judetean, prin instalarea de panouri solare si montarea de becuri speciale, mai nou, acesta vizeaza extinderea proiectului la nivel judetean. El a precizat ca economia ar fi substantiala, la facturile lunare pentru utilitati, respectiv miliarde de lei vechi, la nivelul unei singure localitati: “Exista o preocupare privind energia alternativa, care trebuie sa acopere consumurile apa calda, energie termica, energie electrica in localitati. Astazi, noi avem o abordare de acest tip doar pe spitale, deci este vorba despre energie solara si despre acoperirea necesarului de apa calda, pentru ca aici avem posibilitatea de a ridica temperatura la nivelul pe care il vrem noi. Consumul numai pe spitale este in jur de 2,5-2,75 miliarde lei lunar, energia electrica. Spitalul Judetean plateste lunar circa 2 miliarde lei vechi pe energia electrica, din motive cunoscute, toata ziua este lumina aprinsa, etc.

Sunt doua cai de a rezolva aceasta problema: una este restructurarea instalatiilor electrice si exista propuneri la ora aceasta, dar pe fonduri care trebuie acoperite 100% de la buget; exista insa propuneri de energii alternative, in special pe eoliene si fotovoltaice. Problema, in al doilea caz, este ca nu avem voie sa producem mai mult decat consumam. Cand s-a produs necesarul pe luna respectiva, centrala se opreste automat, din calculator.

Energiile alternative ar fi o discutie valabila pentru toate institutiile publice, spre exemplu, noi, CJ, avem si Directia de Protectia Copilului si Muzeul, care consuma mult, plus institutia Consiliului Judetean, care si ea consuma. Acelasi lucru se doreste si pentru comune, iar noi vom da o adresa spre toate localitatile din judet care doresc sa intre in aceasta combinatie – si discutam despre scoli in mod special, dar poate si ISU doreste. Localitatile isi pot rezolva astel problema pentru primarie, camin cultural, biblioteca, inclusiv iluminatul public, care insemna o gramada de bani, zeci de miliarde care se platesc lunar, mai ales cand vine iarna si avem mai putina lumina”.

Seful CJ a precizat ca sunt doua firme cu care a purtat deja discutii preliminare, insa nu e nimic batut in cuie, cu privire la firma cu care se va lucra, pentru ca aceasta va fi stabilita prin licitatie publica: “La urma urmei, noi trebuie sa rezolvam problema prin licitatie si nu prin selectare de firma, deci o sa organizam la licitatie, impreuna cu localitatile care doresc sa se implice in proiect – si vorbim de 2% contributie locala, cu  98% , fonduri nerambursabile. E un lucru bun pentru localitati, primariile trebuie sa inteleaga acest lucru. Se poate face licitatie la nivelul fiecarei localitati, putem sa facem la pachet, se poate face in partemeriat, o sa gasim solutii. Probabil ca vom face parteneriat, in care CJ, prin votul consilierilor, daca vom considera necesar, sa stabileasca sa suportam noi contravaloarea a 2% din investitie pentru tot judetul. Vreau sa-l facem cat mai repede acest proiect, pentru ca scad foarte mult costurile”. 

Comentarii

comentariu

About the Author

-