Published On: joi, Aug 25th, 2011

Dezastre naturale deosebite

Share This
Tags

Marea eruptie a vulcanului Vezuviu a avut loc in ziua de 24 august in anul 79 i. Hr. O prevestire a acestui dezastru a fost cutremurul din anul 83 i. Hr., caruia nimeni nu i-a acordat importanta la acea vreme. Vesi au trecut mai mult de doua milenii de la eruptie, s-a pastrat pana astazi o excelenta cronica a evenimentului, lasata  de relatarea lui Pliniu cel Tanar care a descris desfasurarea evenimentului intr-o serie de scrisori adresate istoricului Tacitus. Iata pe scurt, continutul acestei scrisori:

’’In primele ore ale zilei de 24 august din anul 79 i. Hr., Vezuviul a evacuat tone de lava, cenusa si pietre incandescente. Panica s-a instalat in cele doua orase din apropierea Vezuviului: Pompei si Herculanum. Cenusa si lava au acoperit atat cele doua orase cat si asezarile mai mici de la periiferiile acestora. Eruptia a durat doar cateva ore, dar a demonstrat o o imensa putere distructiva. Cele doua orase infloritoare au fost acoperite cu lava si cenusa in totalitate.

Cele doua orase au ramas ascunse vederii circa 1700 de ani. In anul 155+ arhitectul Fontana a descoperit vestigiile lor in timpul sapaturilor efectuate pentru schimbarea cursului raului Sarno. Abia in perioada anilor 1738- 1748 a inceput excavarea sistematica a celor doua orase, tezaurele fiind vizibile si astazi sub forma a doua orase pietrificate, ramase nealterate dupa eruptia Vezuviului.

Descoperirea a avut o importanta deosebita pentru arheologi si istorici, oferindu-le un tablou complet asupra vietii de zi cu zi intr-un oras roman, cu case, cu magazine, locuitori, hrana si cu sute de alte lucruri care pentru noi s-au dovedit esentiale in vederea intelegerii lumii de atunci’’.

In timpul excavatiilor, in cenusa au fost descoperite numeroase spatii goale, candva continand ramasite pamantesti ale celor ucisi de eruptie. Aceste spatii au fost umplute cu pasta de modelaj pentru a reconstitui cat mai precis ultimile momente de cercetatorii care au venit sa sape. In unele cazuri, expresia lor ingrozita este evidenta.

Departe de a fi adormit, Vezuviul continua sa arate semne ale vivacitatii sale. In anii 1906 si 1944 au fost evacuate cateva orase din apropierea Vezuviului, deoarece vulcanul devine tot mai activ.

Eruptiile au fost mai putin distructive decat cele din anul 79 i. Hr., dar au lasat totusi 5.000 de persoane fara locuinte; au distrus in intregime orasele respective si au facut numeroase victime.

Studii recente arata ca acestea au fost doar avertismente, iar vulcanul Vezuviu poate fi mai distrugator decat a fost in anul 79 i. Hr. Cand au fost peste 3000 de morti.

Prof. Dr. Ion Isaia

Comentarii

comentariu

About the Author

-