Published On: joi, Aug 18th, 2011

Dezastre naturale deosebite: Ultima perioada glaciara

Share This
Tags

Erele glaciare au fost intervale geologice, caracterizate prin racirea accentuata a climei terestre,in timpul carora gheata acoperea zoneintinse din suprafata planetei. Ele au afectat Pamantul in mai multe randuri: acum 950-600 milione de ani; acum 450  milioane de ani si acum 15 milioane de ani. Perioadele glaciare au fost marcate de temperaturi extrem de scazute, precum si de cele mai coborate niveluri ale marii. Astazi, oamenii de stiinta considera ca perioadele glaciare sunt rezultatul combinarii a trei factori: schimbareacompozitiei admosferei; deplasarea continentelor datorita schimbarii ciclice a orbitei terestrein jurul Soarelui; variatiiin intensitatea radiatiei solare.

Ultima era glaciara( Perioada Wurn)a inceput cu circa 100.000 de  ani in urma si a atins intensitatea maxima acum 18.000 de ani, diminuandu-se cu 10.000 de ani in urma. In aceasta perioada, grosimea ghetei a atins 3000-4000 m si acoperea peste 1/3 din suprafata uscatului( 35%) sau astfel spus, avand de trei ori mai mult decat extinderea actuala( 35%).

Ultima, era glaciara a afectat  simultan ambele emisfere ale Trerrei( nordica si sudica), desi gheta a avut o extindere mai marin cea nordica. Gheata a acoperit cea mai mare parte a Arhipelagului Britanic, nordul Germaniei si Poloniei. In America de Nord, gheata acopereatoata Canada si ajungea pana la sud de Marile Lacuri nord-americane. Nivelul marii era cu aproape 120 m mai coborat, astfel incat, in timpul acestei perioade, areale extinse care astazi sunt acoperite  cu apa, apartineau uscatului. Acest fapt a permis migratia oamenilor si animalelor la scara mare, ceea ce a reprezentat punctul de inceput al vietii, asa cum o stim asazi. Hominizii s-au putut deplasat din Siberia,in Alaska si din Europa continentala in Anglia. Aceste migratii au avut loc si in perioadele glaciare si interglaciare( de incalzire) anterioare.

Hominizii erau bine echipati in lupta pentru adaptarea la noile conditii aparute dupa disparitia acestei perioade glaciare. Ei erau capabili sa migreze catre regiunile cu cele mai bogate resurse si odata ajunsi acolo, sa evolueze lent dar constant la scara de zeci de mii de ani, daca avem in vedere si celelalte perioade interglaciare( deincalzire) si nu raportandu-se la perioada noastra istorica.

Urmele ultimei perioade glaciare se pot vedea si in formele de relief, cum ar fi: vaile glaciare, circuitele glaciare de pe muntii inalti, unde unele dintre ele sunt acoperite de apa, formand  frumoasele lacuri glaciare, cum sunt cele din Carpati( Zanoaga, Balea, etc.).

Alte lacuri glaciare le intalnim si in regiunile de campie si podisuri,mai cunoscute fiind Ladoga, Omega( Europa), Marile Lacuri din America de Nord( Michigan, Huron, Erie si Lacul Superior). Prin urmare, ultima perioada glaciara reprezinta un dezastru care a afectat Terra de prima marime.

Prof. dr. ION ISAIA

Comentarii

comentariu

About the Author

-