Published On: joi, Aug 11th, 2011

DE CITIT:M-am hotarat sa devin prost de Martin Page

Share This
Tags

O aparitie mai mult decat interesanta la Editura Humanitas in 2008. Aceasta idee de a deveni prost este chiar una geniala, mai ales in ziua de azi cand inteligenta este vazuta de majoritatea ca un handicap. Astfel eroul nostru Antoine, un tanar de 25 de ani, se hotaraste sa renunte la inteligenta lui pentru a intra in bransa imbecilior fericiti.

“ Lui Antoine i se paruse dintotdeauna ca are varsta cainilor. Cand avea sapte ani se simtea obosit ca un om de patruzeci si noua; la unsprezece, avea deziluziile unui batran de saptezeci si sapte. Acum la douazeci si cinci de ani, sperand intr-o viata ceva mai blanda, Antoine a luat hotararea sa astearna peste creierul lui un giulgiu al prostiei. “

Prima lui incercare este de a deveni alcoolic. Primul pas se duce la biblioteca si studiaza acest fenomen, alege un alcoolic cu experienta drept [ndrumator iar [n final cand se hotaraste sa bea o bere intra [n coma etilica. Antoine considera ca inteligenta lui este un impediment major si o vede ca pe un blestem, astfel merge si la cursurile SPTPTM (Sinucidere pentru toti si prin toate mijloacele), invata cum sa faca” un nod culisant adevarat, elegant si solid, ce medicamente trebuie alese, cum se dozeaza si se combina pentru a muri in mod placut” si la terminarea cursului, sinuciderea nu i se mai pare tentanta.

Cand [n sfarsit reuseste sa se integreze, mananca la McDonald’s, se [mbraca la Nike, merge la sala, universul ii este clatinat deoarece primeste o editie de buzunar a corespondentei lui Flaubert. Este rapit de prietenii lui care se saturasera sa il vada imbecil si este fortat sa asculte “Meditatiile metafizice” ale lui Descartes si “Cugetarile” lui Pascal. Dupa acest “ ritual “ isi revine vindecandu-se de prostie.

O lectura amuzanta recomandata atat oamenilor inteligenti cat si fericitilor carora le-a reusit experimentul lui Antoine.Va doresc lectura placuta!

Comentarii

comentariu

About the Author

-