Published On: mar, Aug 9th, 2011

DE CITIT: Procesul de Franz Kafka

Share This
Tags

Opera lui Kafka, exprima protestul individului izolat impotriva strivirii personalitatii sale de catre fortele ostile ale societatii. Kafka infatiseaza destinul lipsit de perspectiva omului. Nuvelele si romanele sale exprima drama existentei omului obisnuit expus opresiunii aparatului birocratic (PROCESUL), imposibilitatea de a descifra sensul existentei sale in societate (CASTELUL) si dezumanizarea relatiilor familiale (Metamorfoze).

Romanul Procesul , parabola a absurdului existential isi structureaza mesajul pe viziunea halucinanta a vietii ca farsa tragica. Sanctionat pentru o nestiuta vina, eroul isi simte viata invadata absurd de forte obscure care actioneaza ca un destin implacabil. Timpul in care se desfasoara actiunea este de un an, incepand in dimineata zilei in care Josef K. implineste 30 de ani si sfarsind in seara care precede urmatoarea aniversare. El se trezeste dimineata in locuinta sa, cu doi necunoscuti, care ii declara ca este arestat insa motivul pentru care este arestat nu se cunoaste.

Opera lui Kafka este o alegorie continua, strabatuta de mituri si simboluri ale dezorientarii si disperarii. Sensul operei ramane deschis, absurdul este pentru Josef K. un blestem caruia nu i se poate sustrage, iar fatalitatea il urmareste ca alta data pe Oedip intr-o Teba a secolului XX.Va recomand editia aparuta la Editura Rao in 2007. Va doresc lectura placuta!

Comentarii

comentariu

About the Author

-