Published On: vin, Aug 12th, 2011

De citit: Mandrie si prejudecata de Jane Austen

Share This
Tags

Mandrie si prejudecata este o poveste care, dincolo de idealul dragostei, aduce in discuţie conditia femeii intr-o societate masculina prin excelenta, casatoria de convenienta si incapacitatea de a trece granitele unor clase sociale prestabilite prin nastere si eticheta. O absurditate pentru zilele noastre, dar realitatea cotidianapentru acel timp istoric, eticheta dicta modul in care se construiau relatiile, ba chiar putea fi atat de rigidaincat sadistrugavieti – a nu se uita modul in care reactioneazaElizabeth cand aflade fuga Lydiei cu Mr. Wickham sau chiar faptele istorice care amintesc de moartea unor regi din cauza acestor reguli stricte de comportare.

Jane Austen reuseste sa reproduca fidel mentalitatea vremii, dar, se aventureaza in a descrie ceva mai mult”incalcarea etichetei, fapt reprobabil atunci, comportament incurajat de postmodernism. Astfel, dincolo de barierele de rang si avere, Mr. Darcy se lasa vrajit trup si suflet de Lizzy, o femeie cu mult prea mult spirit critic decat i-ar fi fost permis. Prima fraza a romanului ne introduce in epoca victoriana a Angliei si a mentalitatii de atunci. “ Este un adevar universal recunoscut caun burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevasta.”

Jane Austen devine, prin acest roman, o avangardista in vremurile sale, cu o mentalitate moderna, care, desi respectaregulile scriiturii victoriene, transmite idei progresiste, in incercarea de a demitiza realitatea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-