Published On: joi, Aug 18th, 2011

De citit: Avarul de Moliere

Share This
Tags

Piesele lui Moliere vor pleda pentru o atitudine morala umanista. Scriitorul a ales din inepuizabila natura umana viciile eterne: avaritia, infumurarea, prostia, gelozia, ignoranta, ipohondria si ipocrizia.

Avarul lui Moliere isi are radacinile in comedia antica a autorului latin Plautus, Ulcia. In care eroul descopera o comoara care il face bogat, continua sa traiasca in lipsuri, cu teama dezumanizanta ca ar putea fi pradat. Euclio, ca expresie a unui viciu general uman, se regaseste in Harpagon, personajul lui Moliere.

Pe parcursul celor cinci acte, actiunea graviteaza in jurul lui Harpagon, despre care stim ca are aproximativ saizeci de ani, ca este tatal a doi copii, Cleante si Elise si ca este indragostit de tanara Mariane.

Frumusetea comediei lui Moliere rezida nu doar in structurarea subiectului , intr-o desfasurare gradata spre culminarea finala, ci si in realizarea tipologiei comice a avarului.

Comicul este unul de atmosfera, chiar in momentele cele mai grave confera unitate piesei lui Moliere. In momentele d etensiune maxima atmosfera este degajata printr-o scena hilara.

Moliere afirma faptul ca societatea batjocoritoare este cel mai aspru dusman al omului. „ Nimic nu-i face mai bine pe cei mai multi dintre oameni sa se pocaiasca decat oglinda bestesugului lor. E o lovitura mare data viciilor cand le expui rasului obstei intregi. Usor indura omul mustrarile, dar nu rabda nicidecum batjocura. Accepta sa fie rau, dar nu vrea sa fie ridicol”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-